Kultura

Okusi s Plečnikovega vrta: vabilo za sodelovanje v kreativnem kulinaričnem natečaju

7. 3. 2022 avtor: Uredništvo

Ob 150. obletnici rojstva Jožeta Plečnika, najpomembnejšega slovenskega arhitekta, oblikovalca in urbanista so v Zavodu Muzej in galerije mesta Ljubljane, Plečnikova hiša pripravili kreativni kulinarični natečaj za mlade Okusi s Plečnikovega vrta. K sodelovanju vabijo mlade, v starosti med 16. in 25. letom, ki bodo navdih za edinstvene kulinarične recepte iskali v lokalnih sestavinah s Plečnikovega vrta in arhitekturnih stvaritvah tega velikega mojstra. Natečaj poteka v okviru evropskega projekta UpCreate, v okviru katerega umetnost (arhitekture) povezujejo s kulinariko.

Hrana in oblika kot vir navdiha!

Naloga sodelujočih v natečaju je priprava avtorskega recepta za sladico iz lokalnih sestavin, ki jih lahko najdejo na Plečnikovem vrtu. Izmed vseh prijavljenih del bo strokovna žirija izbrala pet avtorjev najboljših receptov, ki se bodo s svojo sladico predstavili 3. junija na zaključnem dogodku v Plečnikovi hiši, ko bo izbrana tudi najboljša sladica. Na izbor zmagovalca bo poleg izvirnosti recepta in okusa pomembno vplivala tudi oblika sladice, ki naj jo navdihujejo elementi, ki jih najdemo v Plečnikovi arhitekturi. To zaznamujejo predvsem preproste oblike, kot so kocka, krogla, stožec, valj, piramida.  Zmagovalec kreativnega kulinaričnega natečaja bo poleg certifikata prejel tudi udeležbo in predstavitev na delavnici in dogodku v organizaciji projekta UpCreate na Beneškem bienalu, ki bo potekal od 14. do 20. novembra 2022. Rok za oddajo materialov je 1. maj 2022 do 24. ure. 

Ambasador projekta je postal Bruno Šulman, mladi chef in zmagovalec oddaje MasterChef Slovenija, ki si želi, da bi se na kulinarični natečaj prijavilo čim več mladih. »Z veseljem sem sprejel povabilo Plečnikove hiše, da postanem ambasador kreativnega kulinaričnega natečaja Okusi s Plečnikovega vrta. Tudi sam sem se preizkusil na številnih kulinaričnih natečajih in tekmovanjih, nenazadnje tudi v oddaji MasterChef Slovenija. Prepričan sem, da tovrstni natečaji ponujajo možnost za kreativno ustvarjanje, pilijo različne kuharske tehnike in izmojstrijo kulinarično znanje,” pravi in dodaja: »Ravno pri pripravi sladic lahko sprostimo svojo domišljijo in k ustvarjanju pristopimo z arhitekturnega vidika. Igramo se lahko s številnimi oblikami, ki jih lahko ustvarimo z različnimi pripomočki in tehnikami ter ustvarimo številne teksture in barve.«

Z natečajem, ki so ga zasnovali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, želijo tudi mlade spodbuditi k iskanju navdiha v Plečnikovem vrtu, njegovi arhitekturi ter jim približati njegovo bogato zapuščino, predvsem pa spodbuditi njihovo ustvarjalnost skozi povezovanje dveh pomembnih kulturnih področij ‒ hrane in umetnosti. 

Dodatne informacije o natečaju se nahajajo na spletni strani Plečnikove hiše.

Vir: MGML, Plečnikova Hiša
Slika: Primož Korošec