Zaposlovanje

Od prostovoljstva do prve zaposlitve

25. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Študij je za marsikoga najlepše življenjsko obdobje. Čas brezskrbnosti in zabave, ki ga občasno prekine obisk faksa. A tudi študijsko obdobje se hitro izteče in vsak študent se proti koncu izobraževanja začne spraševati, kakšen bo njegov naslednji življenjski korak, kako si bo našel prvo zaposlitev.” O tem je ob svojem študiju razmišljala Barbara, nekdanja prostovoljka Centra eksperimentov Maribor. V nadaljevanju lahko preberete, kako je skozi prostovoljno delo prišla do svoje prve zaposlitve. 

Že med študijem sem ugotovila, da zgolj lepe ocene ne bodo dovolj na trenutnem trgu dela, kjer je močna konkurenca za vsako delovno mesto. Ampak kako izstopati med več kot 100 poslanimi prošnjami za delo? Odločila sem se, da bom pozorna na vsako priložnost, s katero bi lahko obogatila svoj življenjepis in tako pritegnila pozornost med ostalimi iskalci zaposlitve. Vsaka nova izkušnja, od študentskega do prostovoljnega dela, mi lahko prinese dodatne reference, zaradi katerih bi se delodajalec odločil ravno zame. 

Ena izmed prelomnih izkušenj je bila zagotovo ta, ko sem vstopila v Evropski kulturni in tehnološki center Maribor z željo, da bi se pridružila njihovi ekipi kot prostovoljka. Z veseljem so me sprejeli medse, kjer sem se počutila dobrodošlo že od prvega dne dalje. 

Izkušnje, ki sem jih pridobila s prostovoljstvom so neprecenljive. Pomagale so mi izboljšati govorne nastope na fakulteti, vključenost v delovni proces pa je pripomogla k boljšemu skupinskemu delu tekom laboratorijskih vaj. Znala sem motivirati skupino za delo in reševati težave, ki so se pojavile. Kot prostovoljka pa sem lahko svojo aktivnost prilagodila študiju, tako da ni trpel moj učni uspeh. Pridobila sem predvsem veliko mehkih veščin, ki jih tekom študija nisem mogla nadgrajevati. Izboljšala se je moja komunikacija, predstavljanje idej, upravljanje s časom in moja samozavest. Spoznala sem ljudi s podobnimi interesi in spletla iskrena prijateljstva.

Po spletu okoliščin in s kančkom sreče sem sedaj, kot strokovna sodelavka, zaposlena prav v Centru eksperimentov Maribor. Delo, ki ga opravljam me izredno osrečuje, saj delam z mladimi in nadarjenimi učenci in dijaki. Bistre glave polne idej, me navdihujejo za raziskovanje novih znanstvenih področij. Zelo pozorna sem na želje in interese učencev, za katere vedno pripravljamo nove in atraktivne delavnice. 

Znanja, ki sem jih pridobila kot prostovoljka tako samo še nadgrajujem. Prostovoljstvo toplo priporočam vsem študentom, ki si želijo preizkusiti nekaj novega, pridobiti dodatne veščine in aktivno preživljati svoj prosti čas. Lahko rečem, da je prostovoljno delo v Sloveniji zelo cenjeno in tudi delodajalci prepoznajo dodatne izkušnje in znanja, ki jih pridobite z njim.

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor