Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Apr. 2019

Ob dnevu tabornikov in dnevu Zemlje je potekal 23. Taborniški feštival

Slovenski taborniki 22. aprila, že od leta 1951, praznujejo dan tabornikov in dan Zemlje, priložnost za druženje in vrsto dogodkov, ki jih taborniki pripravljajo po Sloveniji.

Eden takih je Taborniški feštival, ki živi že vse od leta 1996, ko je bila ustanovljena tudi Mestna zveza tabornikov Ljubljana. Namenjen je obiskovalcem vseh starosti, predvsem pa tistim, ki jih zanima taborniški način življenja ter preživljanje prostega časa v naravi. Vsako leto v park Tivoli privabi približno 2000 udeležencev tako tabornike cele Slovenije kot tudi druge obiskovalce. Na voljo je bilo več kot 50 zanimivih, poučnih, športnih, taborniških in ustvarjalnih delavnic. Gre za prireditev, ki jo organizirajo mladi za mlade in jo v celoti izvedejo prostovoljci. Poleg zagotavljanja možnosti kakovostnega preživljanja prostega časa za otroke želijo taborniki s tem dogodkom promovirati tudi mladinsko prostovoljsko delo.

Ljubljanski taborniki so v pričakovanju dogodka napovedali: »Streljali bomo z loki, skušali pravočasno razvozlati izzive in se rešiti iz šotora pobega, najti pravo pot iz labirinta, se preizkusili v hoji po traku in še ogromno drugih, zabavnih reči,«

Poleg delavnic, ki so jih pripravili taborniki, so se na svojih točkah predstavili policisti, gasilci, Tačke pomagačke, Zavod 404, Mini maker faire, Zavod za gozdove in mnogi drugi.

Zveza tabornikov Slovenije je danes z okoli 8.000 člani največja vzgojna mladinska organizacija v Sloveniji, obenem so slovenski taborniki že 25 let polnopravni člani Svetovne organizacije skavtskega gibanja (WOSM).

Kako velik in pozitiven vpliv na mlade ima skavtsko gibanje, ki v svetovnem merilu združuje 40 milijonov mladih, so dokazali v nedavni raziskavi Svetovne organizacije skavtskega gibanja (WOSM). Z raziskavo, ki se osredotoča na mlade med 14. in 17. letom, so z vzorcem 4796 tabornikov in 1194 netabornikov iz treh držav (Kenija, Singapur, Velika Britanija) povzeli rezultat, ki prikazuje, da imajo mladi, ki so člani skavtskega gibanja, občutno bolje razvite pomembne sposobnosti kot njihovi vrstniki. V poročilu raziskave so predstavljena področja, kjer se mladi, vključeni v skavtsko gibanje, vrednotijo bolje kot njihovi vrstniki na področju vodstvenih sposobnosti, fizične aktivnosti, zaposljivosti, življenjskih veščin, sprejemanja drugačnosti in aktivnega državljanstva.

 

Vir: Zveza tabornikov Slovenije
Foto: Jure Pučnik
 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

89999

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino