EU zadeve

Novi evropski Bauhas

15. 2. 2021 avtor: Uredništvo

Novi evropski Bauhaus (org. New European Bauhaus), ustvarjalna in interdisciplinarna pobuda, ki ustvarja prostor za oblikovanje prihodnjih načinov življenja, in se nahaja na stičišču med umetnostjo, kulturo, socialno vključenostjo, znanostjo in tehnologijo.

Novi evropski Bauhaus je okoljski, gospodarski in kulturni projekt, katerega namen je združiti dizajn, trajnost, dostopnost, cenovno dostopnost in naložbe, da bi pomagal uresničiti evropski zeleni dogovor. Je medsektorska in vključujoča pobuda sestavljena iz različnih faz. Začela se je prva faza oblikovanja katere cilje je oblikovati koncept z raziskovanjem idej, prepoznavanjem najnujnejših potreb in izzivov ter povezovanjem zainteresiranih strani. Kot en element faze oblikovanja bo Komisija to pomlad lansirala prvo izdajo nagrade New European Bauhaus.

Ta faza načrtovanja bo jeseni letos odprla razpise za zbiranje predlogov, s pomočjo katerih bodo sredstva EU na nacionalni in regionalni ravni zaživela nove evropske ideje Bauhausa v vsaj petih državah članicah EU.

Spletno mesto New European Bauhaus bo ključno orodje faze sooblikovanja in vas vabimo, da ga obiščete in odkrijete priložnosti ter predstavite svoje prispevke in ideje za skupnost New European Bauhaus.

Evropska komisija bo z veseljem računala na vaše strokovno znanje in sposobnost spodbujanja pomembnih pogovorov o novem evropskem Bauhausu v prihodnjih mesecih.

Za vse zainteresirane bodo organizirani informativni dogodki. Ki bodo potekali v februarju in bodo namenjeni večim različnim skupinam.

 KdajZa koga
15 Feb (11h00-11h50)Regije, mesta in lokalne oblasti
16 Feb (11h00-11h50)Odprto za vse
22Feb (11h00-11h50)Znanstvene skupnosti
23 Feb  (11h00-11h50)  Mladinski sektor in univerze
24 Feb (11h00-11h50)Kreativni sektor (arhitekti, oblikovalci, umetniki)
26 Feb (11h00-11h50)Podjetja

Več informacij in dostop do  dogodkov najdete na spletni strani

Vljudno vas vabimo, da prispevate in delite te informacije ter spodbujate vse, ki bi si želeli prispevati k temu edinstvenemu procesu soustvarjanja. Za več informacij najdete tukaj.  

Vir: Evropska komisija