Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Jul. 2020

Ne-festival gledališča zatiranih

Si že slišal/a za gledališče zatiranih?

Gledališče zatiranih je metoda, ki se uporablja v gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne namene, kot orodje za doseganje socialne pravičnosti, lahko pa ima tudi terapevtske učinke. Predstavlja prostor, v katerem se govori o temah, ki niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Tako demokratizira gledališče in ga daje v roke vsakomur – kot je to bilo v samih začetkih gledališča, ko je gledališče predstavljalo prostor svobodnega petja na prostem od ljudi in za ljudi. Tako tudi tematike za uprizarjanje izhajajo iz in od ljudi.

Ne-festival gledališča zatiranih

Kulturno umetniško društvo Transformator letos že 8. leto zaporedoma prireja mednarodni Ne-festival gledališča zatiranih. Ne-festival je kreativno in izobraževalno srečanje ustvarjalcev, ki delujejo po metodah gledališča zatiranih v Sloveniji in tujini, pa tudi drugih ljubiteljev družbeno angažiranega gledališča. Ne-festival se bo v letošnjem letu zgodil med 5. in 9. avgustom v čudoviti vasici Gornji Grad v Zgornji Savinjski dolini, kjer so udeleženci obkroženi z neokrnjeno naravo in prijaznimi Gornjegrajčani.

Letošnji ne-festivalski angažma je povzet v geslu "Duh časa". Čeravno letošnje leto še posebej zaznamuje pandemija koronavirusa, se v senci tega povečujejo zatiranja in diskriminacije. Ekonomske in družbene neenakosti, kratenje osnovnih človekovih pravic, okoljska kriza, interes kapitala pred dobrobitjo človeštva so nekateri izmed duhov 21. stoletja. Na spregledane, preslišane ali premalo osvetljene problematike bodo na Ne-festivalu opozarjali preko delavnic, predstav in spremljevalnega programa ter skupaj iskali rešitve za bolj solidarno, humano ter ljudem in okolju prijaznejšo družbeno ureditev.

Več informacij o pestrem vsebinskem dogajanju in prijavi najdeš tukaj.

Vir: KUD Transformator
Foto: Erik Školiber

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

88202

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino