Zabava in prosti čas

Ne čakaj pomladi, počakaj na maj

15. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Popotniškem združenju Slovenije, ki deluje v javnem interesu na področjih spodbujanja turizma in mladine, so se odločili Slovenke in Slovence vsak dan izolacije popeljati na “potovanje” po zanimivih krajih. V marcu so začeli s projektom “Ne čakaj pomladi, počakaj na maj”, s pomočjo katerega smo lahko vsak dan virtualno odpotovali v novo državo. Začeli so najdaljše potovanje brez, da bi se premaknili od doma.

S tem namenom so iz bogate zakladnice spletnega časopisa “Svetovni popotnik“, ki od leta 2008 izhaja mesečno, za vsak dan izolacije izbrali po eno zanimivo državo, ki jo lahko prepotujete skozi oči popotnikov – prostovoljcev. Dnevno lahko zapise spremljate v FB skupini Poceni potuj in se izobražuj in v tem času tudi pridobite kakšno idejo za izobraževalno obarvano potovanje v bližnji prihodnosti.

Potovanje v somrak strahu pred neznanim, potovanje v eno drugo Slovenijo, ki je nismo poznali. Evropske sanje so se razblinile na občinskih mejah in tisti z več sreče smo bili objeti s Pohorjem na eni in Kozjakom na drugi strani in z obilico izletniških točk. V našo podzavest se je usidrala beseda socialna distanca, ki je dejansko postala socialna, ne fizična. Po skoraj dveh mesecih vidimo luč na koncu tunela, ki zagotovo ni vlak, saj se vidi tudi bežen obris naše končne postaje potovanja na mestu. Je žarek upanja, da bomo kmalu spet potovali na način, kot nam ga bodo predpisali.

Po 11. septembru 2001 smo v letalskem prometu sprejeli omejitev 100 ml tekočine na letalo, pa brez škarjic, nožkov,… in tudi sedaj bomo verjetno hitro sprejeli merjenje temperature in izpolnjevanje kakšnega zdravstvenega vprašalnika. Besedi “Boarding completed” bosta dobili epske razsežnosti.

Po zaslugi prostovoljk in prostovoljcev Popotniškega združenja Slovenije smo tudi po 14 dneh, ko so se stvari le zaostrile, nadaljevali s potopisi in prepotovali več, kot četrtino sveta. Vsem, ki še iščete idejo, kam vas bo pot prvo ponesla, vabimo, da na Facebook strani https://www.facebook.com/popotnistvo/ potujete z prostovoljci PZS in se odločite za vaš prvi cilj, ko bodo potovanja spet mogoča.

Vir: Popotniško združenje Slovenije