Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Jun. 2022

Nasveti za učenje

Matura je že v polnem teku, z zadnjim maturitetnim testom 15. junija, prav tako je v teku izpitno obdobje na fakultetah. Čeprav verjamemo, da ste z učenjem začeli že kar nekaj časa nazaj, smo vam v uredništvu pripravili nekaj nasvetov za učenje, ki vam bodo prišli prav v maturitetnem času.

Privošči si 8 ur spanca in pij veliko vode

Kvalitetno spanje je zelo pomembno, saj obnovi sposobnost možganov za učenje in naredi prostor za nove spomine, poleg tega pa zavaruje že naučene informacije. Prav tako je za dobro delovanje možganov potrebna hidracija, zato ne pozabite na vodo.

Najprej si organiziraj si svoj študijski prostor

Ne glede na to, ali se učite v sobi, kabinetu, dnevni sobi … je pomembno, da si organizirate svoj prostor. Pomembno je, da imate dovolj prostora in svetlobe in udoben stol. Prav tako je pomembno, da imate v prostoru čim manj distrakcij. Na vsake toliko časa lahko tudi spremeniš sobo, pa tudi kraj, kjer se učiš – za spremembo lahko greš v knjižnico, na vrt, v park … raziskave so namreč pokazale, da lahko menjava prostorov prispeva k boljšemu pomnjenju.

Preveri svoje predznanje

Preden začneš z učenjem preveri koliko in katere snovi že obvladaš, tako boš lažje vedel_a katerim temam moraš posvetiti več pozornosti.

Vzemi si redne odmore

Učenje v nedogled brez rednih odmorov je lahko tudi kontra produktivno, zato je pomembno, da si vzameš odmor. V odmoru lahko kaj prigrizneš, če je lep vreme, greš na krajši sprehod - poskusite se ne počutiti krive, ker ste zunaj in uživate na soncu, namesto da bi viseli nad učbeniki. Ne pozabite, da je vitamin D pomemben za zdrave možgane.

Vadi na starih testih

Stare pole mature iz prejšnjih let so dostopne na spletni strani Državnega izpitnega centra, kjer pod vsakim predmetom najdeš stare maturitetne pole vse do leta 2004.

Snov nekomu razloži naglas

Snov, ki se je učiš razloži prijateljem/staršem/sorodnikom, oziroma jih prosi, da ti postavijo kakšno vprašanje. To ti bo pomagalo pri ugotavljanju področij, kjer potrebuješ več dela.

Organiziraj študijsko skupino s prijatelji/sošolci

Za par se dobite skupaj s prijatelji oziroma sošolci, ki se učijo za isti predmet/izpit. Dobite se s prijatelji na študijski seji. Morda imate vprašanja, na katera imajo odgovore in obratno. Dokler poskrbite, da ostanete osredotočeni na temo študija za dogovorjen čas, je to lahko zelo učinkovit način učenja.

Aplikacije za vzdrževanje fokusa

Če imate težave z ohranjanjem fokusa, posebej kar se tiče uporabe telefona med učenjem, lahko poiščete različne aplikacije za ohranjanje pozornosti.

 

Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

83970

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino