Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 31 Jul. 2020

Nasveti Sindikata Mladi plus o študentskem delu

Letošnje poletje je zaradi posledic epidemije novega korona virusa sicer nekoliko drugačno od prejšnjih, toda kljub temu omenjeno obdobje pogosto velja za čas počitniškega, v prvi vrsti študentskega dela. 

Na Sindikatu Mladi plus, sindikatu študentov, dijakov, mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev, se zavedajo, da na področju občasnega in začasnega dela dijakov in študentov pogosto prihaja do različnih kršitev, zato, tako kot vsako leto, objavljajo nekaj nasvetov, ki pridejo prav pri delu preko študentske napotnice.

  • Na 8 ur dela ti pripada pol ure odmora za malico.
  • Delodajalec je dolžan zagotavljati varno in zdravju neškodljivo delovno okolje.
  • VSloveniji od 1. 4. 2019 za študentsko delo velja minimalna urna postavka 5,4 evra bruto (oziroma 4, 56 evra neto), ki predstavlja najnižje osnovno plačilo.
  • Študentsko delo poteka na podlagi napotnice.
  • V okviru študentskega dela je nezakonito in problematično neplačano uvajanje.
  • Študentsko delo je začasno in občasno delo in tako ne vsebuje nikakršnih varovalk, povezanih s trajanjem opravljanja dela.

Več o nasvetih si lahko prebereš na tej povezavi.

Vir: Sindikat Mladi plus

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

19964

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino