Izobraževanje / Šport

Naredi si sam – GCC zimski športni dan 2021

26. 1. 2021 avtor: Uredništvo

Šport in rekreacija mladostnikov in učiteljev kot protiutež »ekranskemu« delu na daljavo zopet poskrbela za popestritev »koronskega« utripa na Gimnaziji Celje – Center

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) se že od pomladanskega šolanja na daljavo trudijo, da na tovrstno delo gledajo z več različnih perspektiv in krepljenja dobrih praks, s katerimi se lahko dopolnjuje tudi pouk, ki poteka oz. bo potekal zopet v šolah, pa tudi lajšanja negativnih posledic, med katere nedvomno na prvem mestu sodijo vedno večje psihološke stiske mladih, staršev in učiteljev, padec motivacije in brezciljnost, naveličanost in posledično zelo škodljivi učinki na telesno zdravje.

Na šoli, ki jo obiskuje tudi ogromno dijakov s statusom športnika, tako ob rednih urah športa, kjer se pedagogi trudijo za številne kreativne spodbude mladim k redni telesni aktivnosti, potekajo tudi popoldanski programi vadbe, intervalna vadba za dijake in učitelje v času razrednih ur, večerna tedenska vadba za učitelje, 4-tedenski izziv, ki rekreacijo povezuje tudi z raziskovanjem zdrave prehrane v sodelovanju z nutricistko Mojco Cepuš in minutke za rekreacijo, s katerimi občasno dopolnijo videokonferenčni pouk.

20. 1. so na GCC izvedli tudi zanimiv športni dan, ki ga je vsak razred oblikoval po svoje in k sodelovanju povabil razrednike in učitelje. Ti so se odzvali v velikem številu in sodelovali v rekreativnem programu, ki so ga sestavili dijaki. Navodila za pripravo razrednega športnega dne so bila: športni dan je obvezen za vse dijake, traja najmanj 180 minut, izberejo si lahko eno ali več aktivnosti in aktivnosti morajo biti dokumentirane (foto, video, posnetki zaslonov aplikacij). Dijaki morajo pripraviti tudi razredno predstavitev in jo oddati dva dni po izvedbi. Glede na vremenske razmere so bili predlogi obarvani zimsko. Prevladovali so pohodi v kombinaciji z različnimi aktivnostmi – sankanjem, tekom na smučeh, jogo, vadbo v domačem fitnesu, kolesarjenjem in vadbo za splošno telesno pripravljenost. Dijaki so se pred začetkom športnega dne dobili na videokonferenci, kjer so si skupaj pripravili zdrav zajtrk in malico, izvedli skupinsko ogrevanje pred aktivnostjo in se nato ob 9.00 podali na svojo pot.

GCC pa je tudi članica konzorcija ESS projekta Mladi za mlade, ki ga vodi Zavod za šport RS Planica, v okviru katerega je na GCC zaposlena športna pedagoginja, ki ob ostalih aktivnostih in dejavnostih pri pouku, dijakom v času šolanja na daljavo omogoča dodatno športno vadbo, pri kateri izboljšujejo moč celotnega telesa ter splošno vzdržljivost. Treningi potekajo vsak dan v popoldanskem času in odziv nanje je zelo velik, saj je osnovni namen vadbe zlasti dvig energije in motivacije za boljše počutje, ob tem pa tudi neformalno virtualno druženje s sovrstniki.

Vir: Gimnazija Celje – Center