Nacionalni posvet mladinskega sektorja

Nacionalni posvet mladinskega sektorja – Korak naprej

7. 12. 2021 avtor: Uredništvo

Korak naprej: pretekli dosežki in načrti za prihodnost mladinskega sektorja je osrednja tema letošnjega osrednjega dogodka na področju mladine, ki ga organizira Urad RS za mladino v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije. Nacionalni posvet že drugo leto zapovrstjo poteka na daljavo, a to ni razlog, da se ne naslovi pomembne teme o prihodnosti mladih in delovanja na področju mladine. Na posvetu se na podlagi Resolucije o razvoju mladinskega sektorja in mladinske politike, ki je bila sprejeta 2014, naredi tudi refleksija dela v zadnjih sedmih letih. 

V uvodu se je predsednik MSS Miha Zupančič osredotočil na trajnost do okolja in s tem tudi na trajnostno zaposlovanje. “Pri aktivnem drzavljasntvu je pomembno, da mladim omogočimo varno okolje. Ker je prihodnje leto razglašeno za Evropsko leto mladih, je to priložnost, da izpostavimo določene teme in še bolj podpremo mlade.” Izpostavil je ustvarjanje dobrih pogojev, tudi zakonodajnih, v zvezi z bivanjskimi razmerami, zaposlitvami  in duševnim zdravjem ter pomembnost omogočanja mirnega prehoda v odrslost.

V uvodu je vodje mladinskih organizacij in organizacij za mlade ter vse tiste, ki zagovarjajo, podpirajo, vključujejo in prestavljajo mlade ter skrbijo za razvoj mladinskega sektorja in mladinskih politik, pozdravila tudi mag. Dolores Kores, direktorica Urada RS za mladino. Izpostavila je, da je tudi spletni prostor ena izmed vsebin, ki so jih izpostavili in nagovorili v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Slovenija si je za osrednjo temo izbrala državljanske prostore. “V okviru predsedovanju smo sprejeli tudi resolucijo o 8. ciklu mladinskega dialoga in načrt za izvajanje EU strategije v prihodnjih dveh letih.” Prav tako lahko med dosežke Urada beležimo izdajo Mladine 2020, ki je osnova za prihodnje načrtovanje in  doseganje ciljev, v letu 2021 pa so na Uradu pričeli tudi z individualnimi srečanji. Verjame, da bodo ti pogovori osnova za današnji posvet. “Z velikim veseljem sporočam, da se je včeraj zaključil proces razglasitve Evropskega leta mladih 2022. Verjamem, da ne bodo izpostavljene samo aktivnosti Urada, ampak tudi aktivnosti ostalih organizacij. Želim, da pokažemo pomen našega dela.”

Izpostavila je dve vsebini v letu 2022, in sicer bo v pripravi Resolucija o nacionalnem programu za mladino, kamor bo vključen tako sektor kot tudi mladi. Druga pomembna vsebinska prioriteta je prepoznavnost mladinskega dela. Na Uradu so uspeli zagotoviti povečanje sredstev za Javni poziv, kar je zelo spodbudno. Ob zaključku je še izpostavila, da lahko le skupaj dosežemo več na področju kakovosti mladinskega dela in njegove vidnosti. 

Poleg tega so v letu 2021 uspeli doseči nemoteno delovanje novega programa Erasmus + Mladi in Evropska solidarnostna enota. Vse je povabila, da naj uporabljajo tudi Youth wiki, kjer je objavljena vsebina o mladinskih politikah in je lahko dober vir informacij o mladinskih politikah. 

MSS in Mreža MaMa sta kot krovni organizaciji skupaj z NA MOVIT pripravili pregled nad izvajanjem ukrepov Resolucije. Jaka Triler je izpostavil, da gre za oceno. V zadnjih letih se je okrepil strukturiran dialog oziroma mladinski dialog, s čimer je tudi dostop do odločevalcev na boljši ravni. V šestih letih je tako bil delujoč Svet Vlade RS za mladino, kjer je bila zagotovljena prisotnost ministrov, v tem času pa sta bila zagotovljena tudi dva razpisa iz ESS programov ter 140 zaposlitev mladih v mladinskem sektorju za profesionalizacijo mladinskega sektorja. Ocena je sicer pokazala, da se Zakon o lokalnih mladinskih svetih še ne izvaja, prav tako nacionalni program za mladino nima določenih kazalnikov, kar je posledica izzivov glede vodenja postopkov. Poleg drugih dosežkov in delovanja, je bil napredek narejen tudi na področju informiranja in rabe socialnih omrežij, saj je bil portal mlad.si v tem času prenovljen če dvakrat, ob tem pa so bila vzpostavljena tudi  družbena omrežja.

Ker je delo po skupinah in skupinsko delo pomemben del mladinskega dela, so udeleženci in udeleženke z delom po skupinah pripravljali nove smernice in izhodišča za pripravo strateškega razvojnega dokumenta v prihodnje. 

Več sledi na mlad.si, ko bo v popoldanskem delu tudi pogovor z ministrico za Izobraževanje, znanost in šport, dr. Simono Kustec. Po pogovoru z ministrico bo sledila podelitev državnih priznanj v mladinskem sektorju.