Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 17 Jul. 2019

Možnosti popotništva za mlade

Potovanja, kratka ali dolga, so gotovo najzabavnejši način za druženje in spoznavanje ljudi. Poleg raziskovanja novih mest, krajev, kulinaričnih specialitet in običajev pa raziskovanje sveta nudi odlično priložnost za odkrivanje sebe in premišljevanje o smislu življenja in vsega kar je. 

Kam? Nasveti so najboljši iz prve roke in popotniki jih z veseljem delijo. Ko veš kam greš, je vsaka pot lažja. Združevanje popotništva in prostovoljstva je lahko enkratna izkušnja za življenje. Želite živeti in se učiti na ekoloških kmetijah po vsem svetu? WWOOF je svetovno gibanje, ki povezuje prostovoljce z ekološkimi kmetovalci in pridelovalci za spodbujanje kulturnih in izobraževalnih izkušenj, ki temeljijo na zaupanju in nedenarni izmenjavi, s čimer pomaga graditi trajnostno globalno skupnost. Obstajajo pa tudi tabori na katerih se dela, ustvarja, gradi in soustvarja lokalne skupnosti. Več informacij o mednarodnih taborih najdete na Volunatriatu in SCI Iskalniku taborov.

Kako gremo? Za poti po Evropi je vlak krasna in ekološka izbira. Najbolj znane vozovnice so InterRail, nekaj jih je mogoče kupiti tudi pri nas. Na okencu Slovenskih železnic pa le povprašajte po kartici ugodnosti za mlajše od 26 let in možnosti 70% popusta za skupinska potovanja mladih do 20 let. Veliko informacij o različnih evropskih avtobusnih prevoznikih je zbranih na www.eurolines.com, kjer lahko zakupite tudi večdnevne vozovnice. Razmišljate o potovanju z avtomobilom? Tako je lahko vaše potovanje tudi ugodno, saj si stroške prevoza lahko na koncu delite s sopotniki. #roadtrip

Kje spimo? Ugodne in privlačne nastanitve po Sloveniji zagotavlja 9 mladinskih centrov z nastanitvenimi kapacitetami v Ajdovščini, Brežicah, Celju, Krškem, Mariboru, Radljah ob Dravi, Ravnah na Koroškem, Trbovljah in v Velenju. Na svetu še vedno obstajajo ljudje, ki so pripravljeni odstopiti brezplačno prenočišče - CouchsurfingCene in proste rezervacije za tujino pa lahko preverite tudi na www.hostelworld.comwww.hostels.com in www.hostelbookers.com

Še to! Pred odhodom na pot si priskrbite osnovo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (online naročilo). Priporočamo tudi dodatno zavarovanje z asistenco v tujini, ki krije nujne stroške zdravljenja bolezni ali nezgod. Na trgu so različni ponudniki, preverite kaj vse zajema posamezno zavarovanje, velikost premije ob doživetju in v katerih državah lahko koristite bonitete izbranega zavarovanja. Tveganje za poškodbe in bolezni na potovanju je odvisno od izbire kraja potovanja, od aktivnosti na potovanju, načina potovanja in dolžine potovanja. Prva orientacija o zdravstveni zaščiti na poteh je osebni zdravnik in spletna stran NIJZ, sledi posvet v potniški ambulanti, predvsem za potovanja v kraje, kjer potrebujete specifično zdravstveno zaščito. 

Izkušnje, pridobljene na poteh in potovanjih okrepijo sposobnost prilagajanja okolju, širijo socialno mrežo in medkulturne kompetence. S prenosom dobrih praks z različnih področij in okolij imamo tudi možnost vpliva na izboljšave doma – in kdo ve, morda naslednjo službo dobiš prav zaradi letošnjega norega potovanja po Evropi. Srečno pot!

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

76644

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino