Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 11 Oct. 2019

Moč deklic je neustavljiva

Ob današnjem svetovnem dnevu deklic UNICEF poudarja, da so deklice neustavljive, saj v sebi nosijo izjemno moč in energijo, s čimer lahko uresničijo svoj polni potencial, če imajo enake možnosti. Vlaganje v deklice pomembno prispeva k razvoju družbe.

Od sprejetja Pekinške deklaracije leta 1995, najbolj celovitega programa za izboljšanje pravic žensk in deklic, se kaže naslednji napredek:

  • Vse več deklic hodi v šolo in zaključi izobraževanje, manj se jih poroči in v času otroštva postanejo matere, vse več jih pridobi veščine, potrebne za delovne izzive v prihodnosti.
  • Delež mladih žensk, ki so se poročile v otroštvu, se je v zadnjem desetletju zmanjšal za 15 %: z 1 na 4 na približno 1 na 5.
  • Globalna stopnja rodnosti pri mladostnicah se je zmanjšala s 65 rojstev na 1000 deklet, starih med 15 in 19 let, leta 1995, na 43 rojstev na 1000 deklet, starih med 15 in19 let, v letu 2018.
  • Število deklic, ki ne hodijo v šolo, se je med letoma 1998 in zmanjšalo za 37,5 %.
  • Število nepismenih mladih žensk, starih med 15 in 24 let, se je med letoma 1995 in 2016 zmanjšalo za približno 42 odstotkov.
  • Delež deklic, ki so podvržene obrezovanju spolnih organov se je zmanjšal: leta 2017 je bila 1 od 3 deklet, starih med 15 in 19 let, v 30 državah, deležna te uničujoče prakse,  v primerjavi z 1 od 2 deklet leta 1990.

Kljub napredku pa izzivi ostajajo, saj milijoni deklic po vsem svetu še vedno nimajo možnosti, da bi uresničile svoj polni potencial. Po podatki UNICEF-a je:

  • vsako leto poročenih 12 milijonov deklic, mlajših od 18 let, zaradi česar se njihovo otroštvo prezgodaj konča. Dekleta, ki se poročijo v otroštvu, bolj verjetno opustijo šolanje in imajo nižjo stopnjo izobrazbe kot tista, ki se poročijo kasneje,
  • 130 milijonov deklic, starih od 6 do 17 let na svetu ne hodi v šolo
  • več deset tisoč deklic je prisiljenih sodelovati v oboroženih skupinah, pogosto kot spolne sužnje. 

UNICEF si prizadeva za enake možnosti za vsako deklico. Poseben program zaščite je usmerjen v prepoved otroških porok, izkoriščevalskega otroškega dela in izpustitev vseh otrok iz bojnih skupin. Z vladami in s partnerji po vsem svetu sodeluje pri načrtovanju in implementaciji politik, ki sistemsko spreminjajo življena otrok na bolje, ozaveščanju v skupnostih za spremembo norm in vrednot ter zagotavlja psihosocialno pomoč in programe za najranljivejše otroke.

Vir in foto: UNICEF Slovenija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

62150

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino