Aktivno državljanstvo / Kultura

Mlado gledališče

6. 12. 2018 avtor: Uredništvo

Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih že več kot dvajset let razvijajo gledališko improvizacijo kot metodo gledališke vzgoje, ki je prerastla v mednarodni projekt “Young theatre – Mlado gledališče”, podprt s strani Evropske komisije.

Namen projekta je pilotno testirati metodo improvizacijskega gledališča kot široko uporabnega orodja v izobraževanju in kulturi, ki spodbuja sodelovanje, odgovornost, samoiniciativnost, prilagodljivost, uporabo telesa, obvladovanje raznolikih oblik komunikacije in mnogo drugih veščin, uporabnih pri raznolikih oblikah v izobraževalnem procesu.

 “Projekt Young theatre/Mlado gledališče, katerega nosilec je Pionirski dom – Center za kulturo mladih, je namenjen izobraževanju profesionalnih  gledaliških ustvarjalcev in amaterjev na področju gledališke umetnosti. Cilj projekta je povezovanje profesionalnih in neprofesionalnih gledaliških ustvarjalcev, pridobivanju novih gledaliških znanj in povečanju interesa mladih za obiskovanje in udeležbo pri gledaliških projektih in vzgajanju občinstva za trajen odnos ljubezni do kulture.” je o projektu zapisala direktorica Pionirskega doma, Viktorija Potočnik.

Aktivnosti projekta so usmerjene predvsem v praktično spoznavanje improvizacijskih tehnik in njihove uporabne vrednosti skozi različne delavnice za gledališke profesionalce in strokovne delavce v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Udeleženci delavnic svoje improvizacijsko znanje prenašajo na mlade v šolah, ki tako z izkušnjami improvizacijskega gledališča postajajo kakovostno kritični in aktivnejši uporabniki kulturnih vsebin.  

Mladi bodo svoje improvizacijske produkcije predstavili na mednarodnem Impro dnevu, prazniku gledališke improvizacije, ki bo potekal v vseh partnerskih državah in predstavlja vrhunec projekta sodelovanja Young Theatre/Mlado gledališče, z zaključkom 12. aprila 2019  v Festivalni dvorani. 

Več

Vir in foto: Pionirski dom – Center za kulturo mladih