Okolje in trajnost

Mladinski delavci na usposabljanju o ekološkem kmetovanju

28. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Ravno v tem času je zelo pomembno verjeti vase in v slovensko ekološko kmetovanje. Ekološko kmetijstvo je temelj samooskrbe in nam omogoča lažje preživetje tudi v teh kriznih časih. Tudi v Mladinskem centru Prlekije (MCP) se držijo tega, da je vse kar pridelamo doma najboljše. 

Mladinski delavci MCP, Andrej LesjakMarjana PlohlNada Colnerič in Alenčica Studnička, so se udeležili strokovnega usposabljanja za vključene v ukrep Ekološko kmetovanje, ki je potekalo v dvorcu Rakičan. Obravnavali so naslednje tematske sklope:

Pri izpolnjevanju zahtev za izvajanje ukrepa EK so jih seznanili s temeljno zakonodajo s področja ekološkega kmetijstva ter glavnimi novostmi. Seznanili so jih tudi z neskladji in pogoji za dodeljevanje sankcij ter z najpogostejšimi napakami pri izvajanju ukrepa EK. Obravnavali so varstvo voda in tal ter podnebne spremembe, ki vplivajo na ekološko kmetovanje. Zelo koristno in zanimivo je bilo predavanje o koristih ekološkega kmetijstva, ki bi ga moralo poslušati veliko ljudi saj je širša javnost še premalo seznanjena s prednostmi ekološkega kmetovanja. Udeležence usposabljanja so seznanili tudi kako se pravilno tržijo ekološki pridelki in izdelki ter kako so ti lahko konkurenčni na trgu.

Zanimiva je bila predstavitev dobrih praks, kjer so vsem udeležencem položili na srce naslednji nauk, ki se ga je vedno dobro držati: “Bodite drugaćni, da si vas zapomnijo.”

Vir in foto: Mladinski cenater Prlekije