Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 20 Jan. 2020

Mladinski center 2.0 kot mejnik škofjeloškega mladinskega organiziranja

V letošnjem letu Zavod O, zavod škofjeloške mladine praznuje dvajseto obletnico mladinskega organiziranja, Klub škofjeloških študentov pa častitljivih štirideset let delovanja. Ob dvojnem jubileju so v prostorih mladinskega kulturnega centra Pri Rdeči Ostrigi predstavili projekt, ki predstavlja enega najpomembnejših mejnikov škofjeloškega mladinskega organiziranja v njegovi zgodovini. Gre namreč za »Mladinski center 2.0«,  pri čemer merijo tako na temeljito obnovo mladinskega centra kot tudi bodočo selitev Kluba škofjeloških študentov na navedeno lokacijo.

Projekt »Mladinski center 2.0«, je nastal v sodelovanju Zavoda O, Občine Škofja Loka, Kluba škofjeloških študentov in arhitekturnega biroja VOID. Ker je projekt MC 2.0 pogled v prihodnost mladinskega organiziranja na Loškem so se sodelujoči na predstavitvi najprej ozrli na prehojeno pot. "Začeli smo, tako kot je ponavadi, skromno. Od neformalnih srečanj do ustanovitve prvega društva, pa vse do aktivnega kluba študentov, enega od soustanoviteljev nacionalne zveze študentskih klubov ŠKIS. Klub škofjeloških študentov tudi dandanes ponuja mladim, tako študentom kot dijakom, množico zanimivih in raznolikih prostočasnih, vse od zabavnih, športnih, kulturnih pa do izobraževalnih aktivnosti. Ob koncu devetdesetih let so aktivnosti prerasle KŠŠ, zato so se določene strukture morale profesionalizirati in tako je klub leta 1999 ustanovil Zavod O, zavod škofjeloške mladine, ki je prevzel tako servisne dejavnosti kot tudi nudil strokovno podporo," je povedal direktor Zavoda O, Miha Peternel in dodal, da se je zavod v dolgoletnem sodelovanju s Klubom škofjeloških študentov iz servisne službe, temelječe predvsem na prostovoljnem delu mladih in sredstvih študentske organizacije ter mnogih donatorjev preoblikoval v eno večjih nevladnih organizacij na Gorenjskem in tudi v Sloveniji.  Danes tako skupaj mladim ter mladim po duši ponujajo kulturne, izobraževalne, zabavne, športne in mednarodne aktivnosti za vse generacije ter pridobivanje prepotrebnih izkušenj preko mnogih projektov in programov, ki so sofinancirani tako iz evropskih kot nacionalnih in navsezadnje tudi občinskih razpisov. 

Tomaž Furlan, vodja projekta: "Mladinska infrastruktura je izžeta"

Po besedah vodja projekta, Tomaža Furlana, je infrastrukturno mladinsko organiziranje v Škofji Loki razkropljeno preko vsega mesta, kar znižuje aktivacijski moment in otežuje cirkulacijo kadra in uporabnikov med organizacijama. "Problem je tudi v »izžetosti« infrastrukture, saj so prostori v bivši vojašnici Zavoda O dotrajani, namensko neprimerni in premajhni. S tem projektom torej naslavljamo tudi ključen askpekt mladinskega dela, infrastrukturo in združevanje. Projekt torej ponuja rešitve, ki bi trajnostno uredile mladinsko organiziranje v Loki. V dveh letih nastajanja projekta smo prišli do zaključkov o prepotrebnem združevanju pod isto streho in po posodobitvi infrastrukture. S prostorsko ureditvijo notranjosti po programskih sklopih kot so prostočasne aktivnosti, pisarniški, družbeni ter izobraževalni del, ter povečanje teh kapacitet s preureditvijo celotne stavbe (društvo upokojencev in U3 se selita v  prostore komande, kar je predpogoj za izvedbo projekta) ki bo sedaj v celoti namenjena mladim in njihovim potrebam ter razvoju," je dejal Furlan in poudaril, da ta unikaten projekt združevanja mladinskih deležnikev v regiji vsekakor brez podpore škofjeloške občine kot lastnika objektov ne gre. "Prav vizija občine o družbenem oživljanju stare vojašnice je zanetilo prve ideje o mladinskem centru 2.0, o združevanju o prihodnosti. Skupaj se bo prenovilo zgradbo, vpeljalo nove programe, združilo mlade pod eno streho, dvignilo nivo mladinskega organiziranja, ponudilo nove možnosti in trajnostno poskrbelo za mladinsko udejstvovanje na Loškem."

Vir in foto: Zavod O, zavod škofjeloške mladine

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

39180

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino