Angažiraj se / EU zadeve

Mladinska izmenjava Youth SLAMs

5. 3. 2019 avtor: Celjski mladinski center

Konec februarja so v Celjskem mladinskem centru uspešno zaključili mladinsko izmenjavo Youth SLAMs (Society of Lyric Active Meetings against radicalization)sofinancirano s strani programa Erasmus+.

Mladinska izmenjava je naslavljala pojem radikalizacije in nestrpnosti med mladimi preko aktivnega srečevanja s slam poezijo. V projektu je sodelovalo 35 mladih iz petih evropskih držav – Latvije, Grčije, Španije, Italije in Slovenije.

Udeleženci so raziskovali nove oblike SLAM poezije, poetičnega stila, razvitega z namenom, živega nastopanja pred občinstvom. Tako so udeleženci krepili pisno in ustno izražanje ter javno nastopanje. Pripravili so performans o problemih generacije, ki je na prepihu med odraščanjem in aktivnim vključevanjem v družbo ter o problemih radikalizacije sodobnega časa.

Delavnice, ki so potekale ves teden, so vključevale razne igre – spoznavne, miselne, komunikacijske, poetične, igro vlog in bile izvajane pod budnim očesom mentorja Kristjana Koželja. V timskem duhu so pripravili scenografijo v vseh petih jezikih sodelujočih držav za zaključni petkov nastop. Vsak od udeležencev je poljubno izbral zgodbo na eno od tem, kot so nasilje v družini, spolno nasilje, terorizem, rasizem ali nesprejetost. Lahko so izbirali med zgodbami iz sveta ali pa delili lastno zgodbo, izkušnjo. Prav tako so imeli možnost izbire ali se bodo postavili v vlogo žrtve ali storilca. Na petkovem, zaključnem nastopu, so se udeleženci odlično odrezali, govorili so v angleškem ali maternem jeziku in kljub individualnim nastopom poudarjali timski duh, tako so obiskovalcem postregli s SLAM poezijo v kar sedmih jezikih.

V delovnem tednu so bili tudi športno in turistično aktivni. Mladi so spoznavali ulice mesta Celja in njegovo zgodovino.  Nagradi za odlično izpeljan zaključni nastop sta bili obisk jame Pekel v Šempetru in sprostitev na odličnem koncertu zasedbe Mookie, Pearl Jam tribute band-a. 

Iz Celjskega mladinskega centra se zahvaljujejo vsem udeležencem, mladinskim delavcem, Kristjanu Koželju, prostovoljcem, podpornikom programa in vsem ostalim, ki so na kakršenkoli način doprinesli naši mladinski izmenjavi.

Podrobnejše informacije o celotnem poteku, najdete tukaj.