Vključenost

Mladi že drugič odgovarjali na “Kua bi u lajfi?”

19. 11. 2019 avtor: Uredništvo

V soboto, 9. novembra, je v letošnjem letu Mladinski center Zagorje ob Savi že drugič pripravil predstavitve poklicev v telovadnici osnovne šole Toneta Okrogarja, tokrat skupaj z Društvom prijateljev mladine Zagorje ob Savi. Namen dogodka je bil s predstavitvijo raznovrstnih poklicev olajšati karierno odločitev mladih pri izbiri nadaljnjega šolanja. Učenci osnovnih šol in dijaki so se pogovarjali s predstavniki poklicev in tako iz prve roke izvedeli, kako je potekala njihova izobraževalna pot. Prav tako so izvedeli, kakšne prednosti določen poklic ponuja, izzive, ki jih ta prinaša in druge zanimivosti.

Obiskovalci so bili po izjavah sodeč nad dogodkom navdušeni. Izvedeli so veliko uporabnih informacij, ki v raznih brošurah in na spletu niso na voljo, ampak jih lahko izveš le od osebe, ki določen poklic opravlja. Pogovori so jim omogočili realnejši pogled v delo določenega poklica. Tudi tokrat so imeli možnost prisluhniti osebam, ki opravljajo poklice, ki niso neposredno povezani z njihovim študijem in tako izvedeli, da se pot do poklica ne konča pri izbiri izobrazbe.

Predstavniki poklicev so svoje poklicne zgodbe z veseljem delili z mlado generacijo. Poklicev je bilo več kot trideset: mladinski delavec, zdravnik, specializant za ginekologijo, psihoterapevt, socialni delavec, frizer, gradbeni tehnik, direktor mladinskega centra, skrbnik ključnih kupcev, novinar, finančni svetovalec, poslanec državnega zbora, zdravstveni tehnik, procesni celičar, delavec v kulturi, fotograf, višji policist, gasilec, založnik, profesor angleščine, statističar, trener, pomočnik vzgojitelja, kuhar, finančni kontrolor, socialni pedagog, ravnatelj, tetover, lekarnar in drugi.

Prostovoljke Evropske solidarnostne enote iz mladinskega centra so predstavile mladim možnost prostovoljenja v tujini, katerega del so tudi same z namenom, da jim bo ta izkušnja pomagala pri njihovi nadaljnji karierni usmeritvi.

Mladinski center in Društvo prijateljev mladine želita nadaljevati z dogodkom tudi drugo leto, da bo še več mladih dobilo odgovor na vprašanje “Kua bi u lajfi?”. 

Vir in foto: Mladinski center Zagorje ob Savi