Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 May 2022

Mladi za napredek Maribora - predstavitev raziskovalnih nalog

V okviru programa Mladi za napredek Maribora so mladi raziskovalci iz mariborskih srednjih in osnovnih šol v prostorih Centra eksperimentov Maribor predstavili svoje raziskovalne naloge in inovacijske predloge. Njihovo delo je zajemalo veliko naravoslovnih in tehničnih področij.

Dijakinje II. gimnazije Maribor so podrobno predstavile kobulnice po Sloveniji, kako lahko ugotavljamo prisotnost kravjega mleka v kozjih in ovčjih sirih ter vpliv izbranih aditivov na človeške hepatocite. Dijaki srednjih tehničnih šol so predstavili adaptacijo prenosnih sončnih celic in akumulatorja, ki se lahko uporablja na čolnih in zelo obetaven avtonomni rastlinski inkubator, s katerim lahko vplivamo na rast rastlin. Učenci mariborskih osnovnih šol so veliko pozornosti posvetili okolju, tako so se poglobili v dejansko stanje ločevanja odpadne plastične embalaže in mobilnosti s kolesi. Dva učenca pa sta v okviru raziskovalne naloge celo naredila manjši vetrovnik, v katerem sta preizkušala zračni upor različnih oblik raket, z namenom, da v prihodnosti izdelata in izstrelita majhno raketo.

Udeleženci predstavitve so se strinjali, da so bile raziskovalne naloge narejene in predstavljene na zelo visokem nivoju. Navdušeni so bili nad zagnanostjo in zanimanjem, ki ga izkazujejo mlade generacije raziskovalcev in verjamejo, da bodo nadaljevali to pot in pomagali soustvarjati boljšo prihodnost.

Vir: Center Eksperimentov Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

92177

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino