Zdravje

Mladi so cepljenju naklonjeni

9. 9. 2021 avtor: Uredništvo

Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani so predstavili prve izsledke raziskave o odzivih mladih na epidemijo in njihov odnos do cepljenja. Raziskavo so opravili med mladimi med 15 in 30 letom in ugotovili, da ti cepljenju večinsko ne nasprotujejo, zavrača ga 30 odstotkov vseh vprašanih.

Ugotovili so, da precepljenost med mladimi močno ne odstopa od deleža cepljenih med splošno populacijo, skupni delež mladih, ki so cepljeni z enim  dvema odmerkoma in tistih, ki to še nameravajo storiti,  namreč znaša 57,5 odstotka, še nadaljnjih 12,3 odstotka mladih pa je glede cepljenja neodločenih.

Tisti, ki cepljenje zavračajo, imajo pomisleke predvsem glede varnosti, hkrati pa ne verjamejo, da bi s cepivom bistveno prispevali h kolektivni varnosti in zdravju. Raziskava je pokazala, da več kot 80 odstotkov mladih, ki nasprotujejo cepljenju, ne verjame, da cepivo varuje pred zbolevanjem za covidom-19, kar 24,5 odstotkov pa jih trdi, da cepivo proti koronavirusu povzroča neplodnost.

Kljub temu tisti, ki so cepljenju naklonjeni, zatrjujejo, da najbolj zaupajo v strokovne in znanstvene vire informiranja, skeptični pa so do političnih odločevalcev, družbenih omrežij, spletnih klepetalnic in forumov. 

Na portalu mlad.si verjamemo, da so ravno mladi tisti, ki s podporo cepljenju bistveno pripomorejo k izboljšanju zdravstvene situacije in si s tem sebi in drugim omogočijo vrnitev v normalnost, zato na naših družbenih omrežjih od 1.8. do 31.10 poteka nagradna igra “Mladi se cepimo”.

Več o nagradni igri najdeš na povezavi