Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Jun. 2021

Mladi s Heroji, ki furajo v pižamah, izpostavili nesmiselnost zakona in predlagali 0,0 za vse

Z mladimi iz Savinjske regije zadnjič v tem šolskem letu v živo na posvetu Heroji furajo v pižamah iskali rešitve za zmanjšanje voženj pod vplivom alkohola.

 

Savinjska regija je ena tistih, ki se po statistiki vožnje pod vplivom alkohola uvršča precej nad Slovensko povprečje. Zato so v Zavodu VOZIM skupaj s partnerji Toyoto Slovenija, Zavarovalnico Generali in agencijo Luna \TBWA zadnji posvet iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, še zadnjič v šolskem letu 2020/21, izvedli prav v tej regiji. Odvil se je v sredo, 16. 6. 2021 v Kulturnem domu Andraž, v Andražu nad Polzelo.

Posveta se je udeležilo 30 mladih iz Gimnazije Center Celje in Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje, ki sicer živijo v občinah spodnje in zgornje Savinjske doline. Posvet se je po dolgem času zopet odvijal v živo, kjer so se jim pridružili tako lokalni odločevalci kot predstavniki policistov in gasilcev. Le nekaj strokovnjakov in novinarji v sklepnem delu so se posvetu pridružili preko spleta.

Uvodoma sta zbrane  s pozivom, naj se vožnje pod vplivom alkohola vselej vzdržijo, nagovorila Mihael Frankovič, podžupan nosilke posveta, Občine Polzela, in Marjan Vodeb, podžupan Občine Žalec, ki sta vsem zaželela uspešen posvet. Nato je mlade s pomočjo izkušenj strokovnjakov in zgodbo poškodovanca do rešitev za manj voženj pod vplivom alkohola vodil ambasador Zavoda VOZIM in poškodovanec Nino Batagelj.

Na strokovni okrogli mizi so sodelovali dr. Maja Roškar iz NIJZ, David Krk iz Gasilske zveze Žalec, Boris Pesičer iz Policijske postaje Žalec, Milan Pečnik iz SPV Polzela in dr. Mateja Markl iz AVP. Spregovorili so o pomenu preventive pri vožnji pod vplivom alkohola in pitju alkohola med mladimi. Sledila je predstavitev raziskave fokusnih skupin s strani Sare Jeromel, predstavnice Mladinske sekcije Andraž. Podatki o vožnji pod vplivom alkohola so bili za mlade iz te regije dokaj spodbudni, rezultati na področju pitja alkohola pa bi lahko bili bolj spodbudni. Svojo zgodbo o tem, kako je pristal na vozičku, je tokrat predstavil Žiga Breznik, temu pa je sledila predstavitev japonskega modela reševanja problematike vožnje pod vplivom alkohola, ki jo je mladim predstavil direktor Toyote Adria Slovenija, Kensuke Tsuchiya. Odziv mladih na slišano je bil zelo pozitiven, kar jih je dodatno motiviralo, da so se pri snovanju predlogov za lokalne odločevalce še posebej potrudili.

Na predstavitvi predlogov za odločevalce se je razvila burna debata med mladimi in odločevalci, še posebej glede zakonsko dovoljene meje alkohola v krvi, ki je za mlade 0,0, za odrasle pa 0,5. »Po zakonu je torej bolje, da se kot mladi, neizkušeni vozniki z 0,0 v krvi, usedemo zraven izkušenega odraslega z 0,5,« so mladi izpostavili nesmiselnost zakona in predlagali, naj bo 0,0 za vse. Si pa nasploh želijo več delavnic in ozaveščanja glede problematike pitja alkohola in vožnje pod vplivom, tako v šolah kot drugod, tudi za odrasle, ki so po njihovem mnenju precej bolj problematični. Po njihovo bi zalegle tudi strožje kazni tako za prodajo alkoholnih pijač mladoletnim kot vožnjo pod vplivom alkohola. Predlagajo pa še uvedbo glob za sopotnike, ki sedejo v vozilo z vinjenim voznikom. Zanimiv predlog je bila tudi uvedba alkotestov v lokalih in popust pri prevozih za vse, ki so pili in se odločijo pustiti avto na parkirišču lokala ter domov odpeljati s taksijem. Seveda si želijo tudi urejenega javnega prevoza, pa četudi le ob večjih dogodkih. Močno pa prepoznavajo tudi problem zasvojenosti z alkoholom, zato si želijo uvedbo brezplačne psihološke pomoči za vse, ki že imajo težave z alkoholom ali so v nevarnosti, da se odvisnost razvije.

Poleg prej omenjenih lokalnih odločevalcev se je predstavitve predlogov udeležil še župan Občine Polzela, Jože Kužnik, ki je mladim po slišanem želel predati, da se vsaka sprememba in odločitev za dejanje začne pri sebi, da torej, če želimo spreminjati družbo, moramo sprejeti del odgovornosti nase (na primer ne sesti vinjen za volan in se ne opijati).

Tako organizatorji kot mladi so bili veseli, da se je tokratni posvet ponovno izvedel v živo. Vse prisotne je pozitivno presenetilo, da mladi razmišljajo zelo odraslo in trezno ter da želijo bolj pravično družbo, enakopravno obravnavo in družbene spremembe, ki bi pomenile večjo varnost za vse. Zavedajo se negativnih posledic tveganega pitja alkohola in so odločeni, da bodo krojili drugačno družbo, družbo z manj alkohola in s treznimi (bodočimi) starši, ki bodo po svoje otroke prišli na zabavo sredi noči, še raje v pižami.

Vir: Zavod VOZIM

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

55327

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino