Angažiraj se / Mladi z manj priložnostmi

Mladi razmišljali o integraciji migrantov

27. 3. 2019 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Na Malti so se v sklopu Erasmus+ KA1 projekta “Zavedna integracija migrantov” (Aware Migrant Integration) srečali mladi, ki jih zanima problematika integracije migrantov in beguncev ter sami želijo aktivno prispevati k iskanju primernih rešitev na tem področju.

Malta je bila idealen kraj za tovrstno razmišljanje, saj je pogosto prvo okolje, v katerega pridejo migranti, ko vstopijo v EU. Delavnic, ki so potekale med 13. in 21. 3. 2019, v mestu Marsaskala, so se udeležili tudi mladi predstavniki pod okriljem Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Mladi so na delavnicah spoznavali, v kakšno okolje prihajajo migranti, ko vstopijo v EU, kakšne so ovire na katere pri tem naletijo, kako jih sprejema okolje, v katerega pridejo, in kako jih sprejmejo ljudje. Težišče delavnic je bilo identificirati največje strahove migrantov in beguncev ter iskanje konkretnih rešitev za probleme pri integraciji, s katerimi se srečujejo.

Na delavnicah so želeli poudariti tudi vidik pozitivnega doprinosa, ki ga v naše družbe prinašajo migranti (njihova znanja, veščine, potenciali), kar je med ljudmi pogosto spregledano. Na projektu so se udeleženci spoznali tudi z delom z otroci migrantov in beguncev, načinom njihove integracije v družbo in s tem, kaj so na tem področju do sedaj že naredili na Malti. Z vsemi aktivnostmi so želeli mladi raziskati težave, s katerimi se soočijo migranti in begunci ob prihodu v novo državo, prav tako pa osvetliti tudi izkoriščanje teh oseb, problematiko trgovanja z belim blagom in prijeme, s katerimi se je mogoče uspešno boriti zoper to.

Mladi, ki so predstavljali Slovenijo, so na delavnicah predstavili tudi posebnosti naše kulture – potico, Gorenjka čokolado, Golico, zgodovino naše zastave in simboliko grba, z namenom, da bi udeleženci spoznali posebnosti kultur ostalih držav udeleženk.

V sklepnem delu so mladi poudarili potrebo po nadaljnjem sistematičnem reševanju področja integracije migrantov in beguncev, pri čemer je ena izmed rešitev tudi kadrovska in finančna okrepitev organizacij, ki se s tovrstno problematiko strokovno ukvarjajo.

Drugi del projekta “Zavedna integracija migrantov”(Aware Migrant Integration) bo potekal konec junija in v začetku julija na Saint Marteenu.