Aktivno državljanstvo / Kultura

Mladi na področju družbeno-angažiranega gledališča

10. 5. 2019 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Leta 2013 so se v Kolektivu ZIZ povezali mladi, ki delujejo in ustvarjajo na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav kolektiv pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže preizprašuje razmerja moči v družbi. Že šest let zapored kolektiv v aprilu priredi Gala podelitev ZIZ nagrad.

Dogodek služi podelitvi nagrad ustvarjalcem na mariborski alternativni uprizoritveni sceni, ki se kljub omejenim produkcijskim zmožnostim in pomanjkanju primernih uprizoritvenih prostorov bori za zelo redno in raznoliko produkcijo. Preverite, kako izgleda tovrstni Gala ZIZ dogodek v Mariboru in kdo so bili prejemniki nagrad.

Pred podelitvijo nagrad pa se je letos odvil prvi ZIZ festival, na katerem so se na Intimnem odru (GT22) in Malem odru (Narodni dom) uprizorile izbrane predstave na področju alternativne gledališke produkcije. Otvoritev festivala je pospremila še fotografska razstava, na kateri so bili zabeleženi začetku ustvarjanja ZIZa. Ogledate si lahko dogajanje prvega in drugega dneva prve edicije ZIZ festivala.

Kolektiv lahko spremljate tudi na facebooku. Tam lahko pobrskate po njihovih preteklih predstavah in projektih ter se informirate o prihajajočih aktivnostih.