Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 31 Oct. 2018

Mladi lahko spremenijo ustaljene navade

Običaj prižiganja sveč ob dnevu spomina na mrtve izvira iz krščanstva in simbolizira božansko svetlobo, ki razsvetljuje smrt. Kljub tradiciji in ustaljeni navadi prižiganja številnih sveč pa žal kupi plastične embalaže, ki ostanejo po 1. novembru za naše okolje predstavljajo velik ekološki izziv. Za portal mlad.si je ob prihajajočem prazniku mnenje delil Jure Poglajen, član nevladne organizacije Državljani sveta in pobudnik družbeno odgovorne akcije »Hvaležno odklanjamo sveče« .

»Ko sem pred dnevom spomina na mrtve obiskal pokopališče, sem se jezil vedoč, koliko odpadkov bo zopet pristalo na našem družinskem grobu po tem prazniku. O problematiki odpadnih sveč se govori že dolgo časa, žal pa ne zaležejo niti statistični podatki, da smo Slovenke in Slovenci med prvimi v Evropi po številu prižganih svež na prebivalca.

Domislil sem se, da obiskovalce našega groba prosim, naj sveč preprosto ne prižigajo. Napis bi torej moral biti skrbno izbran, da se kdorkoli ne bi počutil užaljenega, hkrati pa bolj ekološki od plastičnih sveč. “Hvaležno odklanjamo sveče.” na leseni tablici! Državljani sveta smo poklicali grafični oblikovalki, mladi podjetnici Nevenka Adlešič in Kristina Malenšek iz Vireo design, ki v Beli krajini oblikujeta izdelke iz lesa in jih prodajata preko spletne trgovine. Takoj sta bili za sodelovanje, prav tako pa bosta 10 % cene tablice podarili Ustanovi Državljani sveta, ki jih bomo porabili pri naši naslednji kampanji z začetkom v novembru, ko bomo zbirali praznična darila za tiste občane v Brežicah, na katere mnogi pozabijo - osamljene starejše ljudi.

Res se premnogim zdijo odpadki, ki nastanejo tiste dni v letu, le kaplja v morje. Državljani sveta pravimo: kaj drugega pa je morje, kot veliko kapelj. Zato Državljani pozivamo vse, pa naj bodo mladi ali starejši, rdeči ali beli, verni ali neverni, sredinski, desni ali levi, da skupaj stopimo v boj proti odpadkom in onesnaževanju okolja na splošno. Če že na grobu mora biti sveča kot simbol luči, je dovolj zgolj ena, namesto dvajset.

Pa ne le na ta dan. Pričnimo varovati okolje na vsakem našem koraku. Vem, da je včasih težko, skoraj nemogoče. A spreminjanje navad postopoma vedno pride v kri, nove navade se priučimo in jih s časom počnemo avtomatsko. Vendar pa samo spreminjanje navad očitno ne bo dovolj, saj leta opozarjanja na odpadne sveče kažejo, da osveščanje prebivalstva ne zaleže. Zato mlade pozivam, naj na pristojne odločevalce v naši državi pričnejo dajati svoje predloge in zahteve, kako pohitriti ukrepe, da zmanjšamo uničevanje planeta.«

Jure Poglajen

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

80747

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino