Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Novice
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Jul. 2021

Mesto za vse

V Pekarni Magdalenske mreže Maribor so z mladimi udeleženkami in udeleženci programa PUM-O naslavljali javne prostore in podnebne spremembe. Skupaj so raziskovali in razmišljali o podnebni krizi, o vlogi mest v kontekstu globalnega segrevanje ter o pomenu urejenega, kvalitetnega in dostopnega javnega prostora za različne družbene skupine. 

V prvih dneh so se fokusirali na podnebne spremembe in podnebno krizo na globalnem nivoju ter razmišljali o vzrokih, pokazateljih in posledicah socialne nepravičnosti na različnih V nadaljevanju so se osredotočili na mesta, ki zaradi infrastrukture in zgoščenega prebivalstva zadržujejo in sproščajo več toplote. Ukvarjali so se s segrevanjem mest in načini blaženja, odzivanja in prilagajanja na podnebno krizo ter opozarjali pomen zelenih površin v urbanih središčih. Na konkretnih primerih so z Majo Simoneti iz IPoP - Inštituta za politike prostora razmišljali o dobrih in slabih načinih rabe javnega prostora ter možnih izboljšavah, dotaknili so se bivanjskih sosesk in bivalnih pogojev ter stanovanjskih in drugih mestnih politik s katerimi (ne)premišljeno upravljajomo z mestom.

S terenskim delom in urbanimi intervencijami so nagovarjali pomen kvalitetnih, urejenih in dostopnih javnih površin za različne družbene skupine, mesto, okolje, živali. Po mestni četrti Magdalena in Tabor so namestili tablice, ki jih je ilustrirala Brina Fekonja. Premišljeno so jih umestili v prostor, z njimi pa mimoidoče spodbujajo k premisleku o prostoru, v katerem živijo in se gibljejo. Ilustraciue so dostopne v PDF obliki, vsakaršna podobnost s pozivom h gverilski akciji pa je naključna. Ugotavljali so, da so zapuščena in neurejena območja priložnosti, ki jih ljudje lahko uporabljajo skladno s svojimi željami in potrebami ter se tako izognejo silnicam interesov kapitala, ki usmerjajo ravnanje in urejanje prostora.

S pomočjo Mestnega vizonarja, ki so ga izdali v društvu Prostorož so razmišljali izven okvirjev in snovali vizijo zemljišča v državni lasti. Na povezavi si lahko ogledate, kako so potekale raznovrstne aktivnosti, pestro petdnevno dogajanje, diskusije, igre vlog, terensko delo in raziskovanje, nameščanje urbanih intervencij in snovanje vizij za ozelenitev manjše strehe.

Z geografom in klimatologom prof. Igorjem Žiberno in zainteresiranimi so na sprehodu podrobneje spoznavali še fenomen toplotnih otokov v mestih. Znanstveno a poljudno je predstavil podnebne spremembe na globalnem nivoju in v kontekstu mest pojasnil, zakaj so neka območja bolj vroča kot druga in tem kaj vpliva in oblikuje mikroklime.

Projekt so zaključili z ozelenitveno akcijo manjše strehe nedelujoče trafopostaje v Kulturnem centru Pekarna, kar si lahko ogledate na fotografijah in v posnetku.

 Vir: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

97404

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino