Prostovoljstvo

Mednarodni dan prostovoljstva – vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto

3. 12. 2021 avtor: Uredništvo

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva, ki pa obeležujemo 5. decembra, je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine 1985. Na ta dan imajo priložnost organizacije, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce, pokazati javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja.

Solidarnosti se posvečajo tudi številne organizacije v Sloveniji, v prostovoljno delo pa se vse pogosteje vključujejo tudi mladi. V času epidemije se je mnogo mladinskih organizacij, hitro odzvalo in na posameznih mestih ter mladinskih centrih organiziralo podoporo najbolj ranljivim ciljnim skupinam, za kar so nekatere prejele tudi priznanja.

Samo v Slovenski mreži prostovoljskih organizacij, ki jo koordinira Slovenska filantropija, je povezanih več kot 1300 organizacij. Število organizacij, ki vključujejo prostovoljce pa je še veliko večje, v njih pa prevladujejo ženske prostovoljke.

“Prostovoljstvo je pomemben segment vzgoje, prispeva k socialnemu razvoju mladih in njihovi osebnostni rasti, zato si je vsakodnevno potrebno prizadevati, da se vrednote prostovoljstva med mladimi širijo. Z opravljanjem prostovoljskega dela se krepita solidarnost in empatija med mladimi, obenem pa mladi pridobivajo dragocene izkušnje in gradijo svoj sistem vrednot,” so pred leti ob mednarodnem dnevu prostovoljstva zapisali pri Mladinskem forumu.

Cilji mednarodnega dneva prostovoljstva so:

Tako v različnih državah sveta na ta dan potekajo parade, projekti brezplačne zdravstvene pomoči, predstavljajo in izvajajo se različni prostovoljski projekti, opozarja pa se tudi na onesnaženost okolja. 

5. december je mednarodni dan prostovoljstva, a samo en dan, ki vsekakor ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnost, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto.

Različne prostovoljske organizacije tudi v Sloveniji obeležujejo 5. december. Organizirajo okrogle mize in posvete ter tako razširjajo in razvijajo idejo prostovoljstva, idejo solidarnosti in nagovarjajo posameznike, da se začnejo opravljati prostovoljsko delo.

Kaj pa ti? Imaš že izkušnje s prostovoljstvom ali si jih želiš pridobiti?

Izpolni kratek vprašalnik o tvojih izkušnjah s prostovoljstvom!