Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 Feb. 2022

Mednarodni dan maternega jezika

Leta 1999 je UNESCO prvič razglasil mednarodni dan maternega jezika, za ohranjanje večjezičnosti ter kulturne in jezikovne raznolikosti. Od leta 2000 ga praznujemo 21. februarja, v spomin na ubite študente, ki so 21. februarja 1952, v univerzi v Daki v Bangladešu, protestno zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika – bengalščine.

Multikulturne družbe svojo kulturno in tradicionalna znanja ohranjajo in prenašajo prek svojih jezikov, ko jezik izgine, s seboj odnese celotno kulturno in intelektualno dediščino. Jezikovna raznolikost - na svetu obstaja okrog 7000 govorjenih jezikov - pa je vse bolj ogrožena, saj vse več jezikov izginja. UNESCO poroča, da globalno 40% prebivalstva nima dostopa do izobraževanja v svojem maternem jeziku. Prav zaradi tega je ozaveščanje o ohranjanju večjezičnosti in jezikovne raznolikosti pomembno. Na tej povezavi lahko preberete UNESCOV Atlas ogroženih jezikov.

Tema letošnjega mednarodnega dneva maternega jezika je "Uporaba tehnologije za večjezično učenje: izzivi in priložnosti". Ob tej priložnosti je Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca, povedala: »Tehnologija lahko zagotovi nova orodja za zaščito jezikovne raznolikosti. Takšna orodja, ki na primer olajšajo širjenje in analize, nam omogočajo beleženje in ohranjanje jezikov, ki včasih obstajajo le v ustni obliki. Preprosto povedano, iz lokalnih narečij se ustvari skupna dediščina. Ker internet predstavlja tveganje jezikovne uniformizacije, pa se moramo zavedati tudi, da bo tehnološki napredek služil večjezičnosti le, dokler si bomo prizadevali zagotoviti, da to stori.«

Slovenščino govori približno 2,5 milijona ljudi po svetu, večinoma v Sloveniji, drugod pa še v Italiji, v Avstriji, na Hrvaškem, na Madžarskem, v ZDA, Kanadi, Argentini, Avstraliji in Južnoafriški republiki.

Ob tej priložnosti izpostavljamo še nekaj dejstev o slovenščini, ki jih mogoče niste poznali:

  • Slovenščina je edini jezik v Evropski Uniji, ki uporablja dvojino,
  • slovenščina je bila prvi zapisani slovanski jezik – prve slovenske pisane besede se pojavijo v Brižinskih spomenikih iz 10. stoletja,
  • slovenščina je ena izmed najbolj raznolikih slovanskih jezikov, saj premore kar 46 dialektov,
  • slovenski je 14. prevod Svetega pisma na svetu, to mesto si deli skupaj z islandskim prevodom.

Tukaj pa lahko preverite svoje znanje slovenskega jezika.

Društvo slovenskih pisateljev bo tudi letos ob mednarodnem dnevu maternega jezika organiziralo Literarni večer, na katerem bodo nastopili ustvarjalci, ki svoja dela bodisi pišejo v narečjih bodisi so pripadniki slovenske narodne manjšine. Dogodek bo potekal danes, v ponedeljek, 21. februarja, v Stekleni dvorani Lily Novy (Cankarjev dom), s pričetkom ob 18. uri.

Vir: uredništvo Mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

11331

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino