Mobilnost mladih

Mednarodne priložnosti ASEF fundacije

18. 2. 2021 avtor: Inštitut ASEF

Svet je postal globalna vas, zato je za mlade danes zelo pomembno, da že zgodaj začnejo pridobivati mednarodne izkušnje ter se tako pripravijo na prihodnost. Mednarodne izkušnje so dragocene, saj pripomorejo tako k osebnemu kot tudi profesionalnemu razvoju, globalni ozaveščenosti, razvoju mehkih veščin, poznavanju kulturnih raznolikosti, izboljšanju samozavesti in spretnosti ter mladim odpirajo mnoga vrata. Zato smo se v uredništvu mlad.si pogovarjali z Ano Marijo Udovič, ki je alumni ASEF fundacije in je svojo izkušnjo predstavila v intervjuju.

Kaj je Asia-Europe Fundation in kakšne priložnosti ponuja?

ASEF fundacija je medvladna neprofitna organizacija, ki združuje prebivalce Azije in Evrope s ciljem reševanja globalnih izzivov. Je ena izmed organizacij, ki prepoznava pomembnost vključevanja mladih v pogovor o globalnih problemih in jim omogoča izkušnje, ki jih oblikujejo in prispevajo k njihovi individualni ter profesionalni rasti. Poleg številnih webinarjev in konferenc preko spleta, bodo letos organizirali 23. poletno univerzo z naslovom “ASEM Cities of the Future: Developing Liveable Habitats”. Ko bodo prijave odprte, se lahko prijavijo študentje in mladi strokovnjaki ter se potegujejo za mesto zastopnika Slovenije na poletni univerzi, ki bo potekala v treh fazah in se odvijala v južni Aziji.

Trenutno v okviru projekta “Mobility First!” vzpodbujajo mednarodno kulturno izmenjavo in poslovno mreženje ter v ta namen umetnikom in umetniškim menedžerjem podeljuje donacije za virtualno sodelovanje za skupno ustvarjanje novih umetniških del in besedil. Več o njihovih projektih si mladi lahko preberejo tukaj

Kakšna je vaša izkušnja z Asia-Europe Fundation?

Leta 2018 sem zasledila poziv k prijavi na 22. poletno univerzo ASEF fundacije, na temo trajnostnega turizma z naslovom Sustainable Tourism: Youth Driving Green Growth. Navdušila me je že sama osrednja tema, saj mi je bil turizem in trajnostni razvoj že takrat zelo blizu, navdušil pa me je tudi podrobno zastavljen “učni” načrt. ASEFSU22 je namreč potekal v treh fazah: priprava preko spleta (4 tedni), interdisciplinarna faza v Sloveniji in na Hrvaškem (2 tedna), faza po projektu preko spleta (4 tedni). Poletne univerze se je udeležilo 47 študentov in mladih strokovnjakov iz 46 držav Azije in Evrope. V sklopu poletne univerze v Sloveniji in na Hrvaškem, smo tudi iskali rešitev na izziv plastike v hostlih za mednarodno verigo mladinskih hostlov Hostelling International z naslovom “Help us say HI to a plastic-free world!”.

V sklopu poletne univerze smo posneli tudi video o trajnostnem turizmu v 46 jezikih, ki si ga lahko pogledate tukaj. 

Kaj vam je izkušnja prinesla?

ASEF fundacija mi je omogočila enkratno izkušnjo v izredno mednarodnem in raznolikem okolju. Iz vsake države Azije in Evrope se je poletne univerze udeležil le po en posameznik in prispeval s svojim edinstvenim akademskim ali profesionalnim ozadjem. To raznoliko okolje je pripomoglo k izmenjavi znanj, izkušenj in pogledov ter se ob koncu izkušnje odražalo v različnih rešitvah na zastavljen izziv kako zmanjšati količino plastike v hostlih. Tekom izobraževanja preko spleta sem preko webinarjev in individualnih projektov, pridobila veliko novega znanja in bila “prisiljena stopiti” iz svoje cone udobja. V Sloveniji in na Hrvaškem, smo se udeležili dnevnih izobraževalnih ekskurzij, številnih predavanj in delavnic vrhunskih predavateljev z veliko izkušnjami. Udeleženci smo preko debat delili svoja znanja in izkušnje ter sklenili trajna prijateljstva. Izkušnja je bila zame res dragocena, saj sem bila prvič izpostavljena tako zelo mednarodnem okolju in obkrožena z resnično zrelimi, pametnimi in razgledanimi posamezniki. Ob koncu izkušnje se mi je zdelo, da sem se prav od vsakega udeleženca naučila nekaj novega. Bodisi novega načina razmišljanja, javnega nastopanja in izražanja, pristopa k organizaciji dela ali pogleda na svet. Z mnogimi ostajamo v kontaktu preko spleta in se srečujemo, ko se po naključju nahajamo v isti državi. Prav tako pa mi je izkušnja pomagala izbrati nadaljnjo smer študija in kariere. Po celotni izkušnji sem vedela, da se želim usmeriti v področje trajnostnega razvoja, kar me je pripeljalo do magistrskega študija na Dunaju.

Kako ste postali alumni in kakšna je sedaj vaša vloga kot alumni ASEF fundacije?

S samo udeležbo smo vsi postali alumniji ASEF fundacije in ostajamo v kontaktu z organizatorji. Pol leta po zaključku poletne univerze sva bila s kolegom iz Mongolije kot alumnija povabljena v Bruselj na mednarodno srečanje predstavnikov neprofitne organizacije Hostelling International (HI Operations and Sustainability Forum). Tam sva imela priložnost predstaviti rezultate poletne univerze, rešitve na predstavljen izziv in zagovarjati stališče mladih o trajnostnem razvoju v turizmu. Kot alumni tudi predstavljam fundacijo in imam možnost sodelovanja na prihodnjih dogodkih.

Zakaj bi svetovali mladim, da se udeležijo njihovih projektov?

Če ste na katerokoli vprašanje odgovorili z “da”, bi vam toplo priporočila, da spremljate razpise fundacije, saj delujejo na področju kulture, izobraževanja, politike, trajnostnega razvoja, gospodarstva, javnega zdravstva in medijev. Preko svojih projektov želijo združiti mlade z znanjem in izkušnjami z omenjenih področij, zato je vaša individualnost in raznolikost zelo dobrodošla. Izkušnja vam bo prinesla mednarodne izkušnje, poznanstva po vsem svetu in vam odprla mnoga nova vrata.

Vir: Uredništvo mlad.si