Zdravje

Letošnji svetovni dan brez tobaka s poudarkom na zaščiti mladih

26. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom “Zaščitimo mlade pred manipulacijo tobačne industrije. Preprečimo rabo tobaka in nikotina med mladimi”.

Otroci, mladostniki in mladi odrasli so tisti, ki začnejo z uporabo tobačnih in nikotinskih izdelkov. V Sloveniji po 25. letu praktično ne beležimo več začetkov kajenja, večina pa prvič kadi pred polnoletnostjo. Prav zato so otroci, mladostniki in mladi odrasli posebej pomembni za industrijo, saj brez pridobljenih novih generacij potrošnikov svojih izdelkov ta ne more biti uspešna.

Ozaveščanje o delovanju industrije in predstavitev učinkovitih preventivnih programov

Industrija v času strogih zakonodajnih omejitev številnih marketinških aktivnosti izvaja različne pristope, da pridobi nove generacije potrošnikov. Letošnji Svetovni dan brez tobaka na NIJZ namenjajo ozaveščanju o delovanju industrije, razbijanju mitov in razkrivanju taktik, ki jih tobačna industrija usmerja na mlade s ciljem, da postanejo uporabniki tobačnih in nikotinskih izdelkov ter predstavitvi učinkovitih programov za preprečevanje uporabe tobačnih in nikotinskih izdelkov med mladimi. V okviru primarnega zdravstvenega sistema potekajo v okviru Centrov za krepitev zdravja oz. Zdravstveno vzgojnih centrov preventivne aktivnosti in programi za vse ključne ciljne skupine (nosečnice, otroci, mladostniki, starši, pedagoški delavci) v okviru sistematskih pregledov predšolskih otrok, učencev in dijakov, obiskov zdravstvenih delavcev v vrtcih, na osnovnih in srednjih šolah (izvajanje delavnic in drugih aktivnosti) ter v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Številne preventivne programe in aktivnosti pa v različnih okoljih izvajajo tudi nevladne organizacije, ki jih redno, preko javnih razpisov sofinancira tudi Ministrstvo za zdravje. Ena bolj dejavnih je Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, kjer že vrsto let delujejo v smeri preventive in ozaveščannju o škodljivih interesih in praksah tobačne industrije, ki se osredotoča predvsem na mlade.

Ključna ciljna skupina zakonodaje na področju nadzora nad tobakom v Sloveniji so otroci, mladostniki in mladi odrasli

V Sloveniji nov Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) prepoveduje vsakršno doniranje ali sponzoriranje ter kakršnokoli posredno in neposredno oglaševanje in promocijo, vključno s prepovedjo razstavljanja teh izdelkov na prodajnih mestih. Med drugim zakon prepoveduje tudi značilne arome v cigaretah in tobaku za zvijanje, določa velika slikovna zdravstvena opozorila,  od 1. januarja 2020 pa je obvezna tudi enotna embalaža za cigarete in tobak za zvijanje. “Preko raziskav, ki smo jih izvajali v Brez izgovora Slovenija, se je večkrat izkazalo, da je prodajalcem nerodno vprašati za osebni dokument, ki bi izkazal starost kupca, ter da se počutijo pod močnim pritiskom tako s strani kupcev kot s strani nadrejenih. Prodajalcem sporočamo, da je njihovo delo zelo pomembno in da zavrnitev prodaje cigaret mladoletni osebi predstavlja pogumno in vzorno dejanje, saj na ta način močno znižujejo verjetnost, da bodo mladostniki prišli v stik z tobakom ter jim prihranili negativne posledice, ki jih prinaša zasvojenost z nikotinom pozneje v življenju,” je povedala Nina Rogelj Peloza

Na NIJZ poudarjajo pomembnost opustitve kajenja, še posebej v času COVID-19. Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek COVID-19, česar pa ne morejo izključiti tudi pri uporabi drugih tobačnih in povezanih izdelkov.

Tudi v času COVID-19 je na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja

Na voljo je več različnih, tudi brezplačnih pomoči, na katere se lahko zaneseš, ko se odločiš za opustitev kajenja:

Več informacij je tudi na voljo v gradivih, dostopnih na povezavah:

Vir: Brez izgovora Slovenija