Zabava in prosti čas

Lep uspeh na Mednarodni biološki olimpijadi

21. 7. 2022 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Lep uspeh na Mednarodni biološki olimpijadi

Mladi biologi se iz Armenije vračajo s tremi broni

V nedeljo, 17. julija, se je s sklepno slovesnostjo in podelitvijo odličij zaključila 33. Mednarodna biološka olimpijada, ki je med 10. in 18. julijem potekala v Armeniji na Univerzi v Erevanu. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in po dveh letih tekmovanj na daljavo, se je olimpijade v živo udeležila ekipa dveh dijakinj in dveh dijakov ter dva mentorja. Naše barve so zastopali Urban Bauk (Gimnazija Poljane), Ema Šuligoj (Gimnazija Tolmin), Urh Šarlah (I. gimnazija v Celju) in Marija Snežna Benedičič (Zavod sv. Stanislava, Škofijska klasična gimnazija). V hudi konkurenci več kot 250 dijakinj in dijakov iz 66 držav je ekipa osvojila tri medalje. S svojim znanjem so si Urban, Marija in Ema prislužili bronasta odličja.

V dveh tekmovalnih dnevih so tekmovalci morali opraviti skupno šesturni praktični preizkus in šesturni teoretični preizkus. Na praktičnem preizkusu so se olimpijci ukvarjali z biokemijo, bioinformatiko, fiziologijo rastlin ter zoologijo in biosistematiko, medtem ko so teoretične naloge obsegale vsa pomembnejša področja biologije in so posegala že globoko v univerzitetni kurikulum. Ostali dnevi so bili rezervirani za oglede armenskih znamenitosti in tisto najpomembnejše – druženje ter izmenjavo izkušenj s svojimi vrstniki iz celega sveta.

Ekipo dijakinj in dijakov sta v Armeniji spremljala vodji ekipe in člana komisije ZOTKS, Mojca Ota in Domen Vaupotič. Naslednje leto bo olimpijada v Združenih arabskih emiratih.