Kultura / Zdravje

Kultura in umetnost v času epidemije

3. 2. 2021 avtor: Uredništvo

Od marca lani, ko je bila v Sloveniji razglašena epidemija, se je življenje tudi v Sloveniji zelo spremenilo. Zaradi omejevanja gibanja in zbiranja so morali kulturni delavci in umetniki v tem času povsem zmanjšati oziroma svoje delovanje prilagoditi danim razmeram. Kulturno umetniške ustanove so zaprle svoja vrata, zato so morali tudi muzeji, knjižnice, galerije in druge tovrstne ustanove svoje dejavnosti preseliti na splet.

V Sloveniji za zbirko kulturnega dogajanja na spletu skrbi Kulturnik, ki ga razvija Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, podpira pa Ministrstvo za kulturo.

Kulturnik je nacionalni spletni portal za kulturo. Na enem mestu lahko hitro in enostavno pokukate v sicer težje dostopno digitalizirano bogastvo slovenskih knjižnic, arhivov, muzejev in ste na tekočem z aktualno kulturno produkcijo ter pestrim dogajanjem po Sloveniji.

Pomena kulture in umetnosti se zavedajo tudi v Mladinskih centrih in organizacijah po Sloveniji, kjer se trudijo, da kulturno umetniške dogodke ohranjajo tudi v času epidemije in jih seveda izvajajo na daljavo. Kultura je pomemben del mladinskih vsebin, ki mladim kulturnikom in umetnikom ponuja možnost, da pridobijo nove izkušnje, se spredstavijo in si s tem utirajo pot. 

Kaj ponujajo mladinske organizacije po Sloveniji lahko spremljate na padle Mreže MaMa ali pa aktualno dogajanje spremljate v napovedniku dogodkov na portalu mlad.si.

Mesec februar je mesec kulture, saj 8. Februarja na dan ko je umrl naš največji pesnik France Prešeren, praznujemo slovenski kulturni praznik. Slednji bo letos zaradi epidemije potekal drugače, a seveda zato nič manj in verjetno še bolj v duhu pomena kulture, njenega ohranjanja in razvijanja.

Mnogi kulturniki in umetniki po Sloveniji so se v teh časih povezali in tako kljub razdalji ustvarili zanimive umetniške in kulturne projekte. Res da se je v tem času spremenila dostopnost do kulturnih vsebin, a to ne pomeni, da kultura in umetnost ne živita naprej. Ohranja jo lahko vsak posameznik kar od doma in na tak način obeleži tudi slovenski kulturni praznik. Ogledate si lahko virtualne razstave, gledališke predstave, koncerte, pesniške recitacije ali pa v roke vzamete kakšno dobro knjigo slovenskega avtorja.

Vir: Uredništvo mlad.si