Izobraževanje

KUD Pozitiv – pestro dogajanje v prvem šolskem polletju

21. 2. 2020 avtor: Uredništvo

V kleti A stavbe poljanskega Dijaškega doma Ivana Cankarja že vrsto let poteka bogat kulturni program. V neposredni povezavi z dijaškim domom deluje KUD Pozitiv, ki vključuje dijake, bivše dijake ter druge mladostnike in zunanje strokovne delavce. Dejavnosti skupine Pozitiv segajo na področje medijskih in scenskih umetnosti kot so: ples in gledališče, publicistična dejavnost, video in splet. Namen teh dejavnosti je animacija mladih za kreativno zapolnitev prostega časa, učenje novih veščin ter kritično osvetljevanje problematike in tem, ki zanimajo mlade (zasvojenost, ksenofobija, spoznavanje drugih kultur enakopravno vključevanje mladih v družbeno življenje, ipd.).

Letošnjo sezono so tedensko kulturno dogajanje prestavili z ustaljenih četrtkovih na nove torkove večere. Kljub začetnim dvomom se je to izkazalo za več kot odlično odločitev.

Ob torkih tako že od začetka sezone beležijo vedno večji obisk, kar jih, kot pravijo, veseli in navdaja z upanjem, saj jim daje vedeti, da mlade kultura še vedno zanima. V Kreatoriju se odvijajo gledališke in plesne predstave, filmske projekcije, glasbeni, literarni večeri in še marsikaj. Mladim ustvarjalcem tako dajejo možnost, da se predstavijo javnosti, poleg tega pa mladim in malo manj mladim gledalcem ponujamo pester in kvaliteten kulturni program. Vstop na vse dogodke je prost, vedno manj pa je prostih mest v dvorani, ki jo običajno vsak torek gledalci napolnijo do zadnjega kotička.

V sklopu KUD-a Pozitiv deluje več skupin, ki jih vodijo izkušeni in na različnih področjih večkrat nagrajeni mentorji – skupina gibalnega teatra, skupina dramskega teatravideo delavnica in revija TriperV omenjenih skupinah ustvarjajo mladi iz dijaškega doma, dobrodošel pa je vsakdo, ki ga zanimata umetnost in prijetno ter ustvarjalno preživljanje prostega časa.

Pri KUD-u Pozitiv tedensko gostujejo skupine iz celotne Slovenije, ki svoje izdelke predstavijo v Ljubljani, kar je za manj uveljavljene skupine velikega pomena. V letošnji sezoni je bilo na ogled že kar precej kvalitetnih in raznolikih kulturnih dogodkov. Plesni dvojec Alien Express s predstavo Drugi let, monokomedijo Alje Kapun, Življenje v rož’cahCanary – Climate change theatre action, Študentske dneve v izvedbi Teatra Pedagoške fakultete, Amaranth v izvedbi domače skupine gibalnega teatra, glasbeni performans Zavoda Federacija Plastonci, Taubijev Delirij, predstavo Izpoved mazohista v izvedbi skupine Žaba gleda&išče iz Vrhovega, gostili so Šilo – šolsko inpro ligo, predstavo Big mother je odigrala domača skupina dramskega teatra, v Kreatoriju se je odvil tudi čarovniški večer, kjer je dobro vzdušje čaral in pričaral čarodej Izak Ban. Ogledali smo si tri filme – film Boruta Bučinela Kamor zapiha veter, premiero kratkega mednarodnega mladinskega igranega filma domače video delavnice, Lens of love in premiero kratkega igranega filma Fabula, avtorja Filipa Jembriha. Kralji ulice so se v Kreatoriju predstavili z glasbeno-literarnim večerom Zimsko popotovanje, prav tako Branko Pintarič, ki je predstavil svojo novo pesniško zbirko Kuča moje matere. Sodelovali so tudi z Moment Maribor, v Kreatoriju so odigrali predstavo Okrog ene ure.

Hiter pregled dogodkov priča o tem, da nikoli ne počivajo in si želijo še več obiska, še več kulture željnih obiskovalcev. V mesecu marcu in mesecu aprilu pripravljajo dve premieri in sicer gledališko in plesno predstavo. Za vse tekoče informacije jih spremljajte na instagramu in facebooku, kjer objavljajo redni tedenski program, se z dogodkov vsak teden javljajo tudi v živo ter poskrbijo za fotografije, na katerih se najdejo nastopajoči in obiskovalci.

Kje jih najdete?

Vir in foto: KUD Pozitiv