Kultura

KUD Pozitiv med valovi

19. 11. 2020 avtor: KUD Pozitiv

»V tem je bistvu umetnosti: živi stik s človekom in človekom, človekom in okolico, med človekom in vesoljstvom. Kajti umetnost ni tukaj zato, da jo esteti spravljajo v muzeje svojih filozofskih sistemov, umetnost je tu zato, da nas poživlja, da nas potaplja v globine resničnega življenja, da nas napaja s fluidom življenjskega. To je njen edini in poglavitni namen.«                                

                                                                                              Srečko Kosovel

KUD-u Pozitiv so vsako pomlad na vrhuncu svojih ustvarjalnih moči; bližajo se premiere predstav, filmov, izdaj avtorskega časopisa, pripravljamo se na mednarodne izmenjave. A to pomlad je bilo drugače – nekdo, ki je visoko nad nami, je pritisnil rdeč gumb in tudi naša umetnost je obstala na točki mirovanja. Čakanja. Negotovosti. Status quo.

Čudni časi so. Čudni prav za vse. Morda celo nepravični. Pa so res? Nepravični do koga? Do narave gotovo ne. Do človeškega rodu – morda. A k vsemu temu nas je pripeljalo naše ravnanje, ki je bilo do meseca marca 2020 precej brezbrižno. Večino preteklega leta smo zaradi razmer preživeli daleč stran od ponorelega sveta, varno zapakirani v svojih stanovanjih, na milost in nemilost prepuščeni toplini ali hladu svojih družinskih članov ali samih sebe. Umetnost ustvarjanja novih medosebnih odnosov je bila potisnjena na stran. Umetnost povezovanja, tkanja novih vezi, umetnost zaljubljanja, umetnost kreganja, umetnost žive strasti in resničnega življenja »od blizu« – vse te umetnosti so nam bile hočeš – nočeš odvzete. V ospredje so stopile nove. Umetnost potrpežljivosti, spoštovanja, ukrepanja, sodelovanja.

Ker vse, ki so aktivno vpeti v delovanje društva KUD Pozitiv, žene želja po življenju, ker ustvarjajo svoje različne umetnosti, ki jih, kot je zapisal Kosovel, napajajo s fluidom življenjskega in ker je to tudi njihov glavni namen, se niso ustavili. Odnose in z njimi njihovo ustvarjalnost so prenesli na splet. Zgradili so si okolje, znotraj katerega so nastajale vedno nove in nove vsebine. Prav zaradi tega je nastalo 10 oddaj povsem avtorske spletne televizije Kreatorij TV, ki so jih poimenovali Franckin voz.

Kljub dobrim poletnim obetom so bili v dogovoru z nacionalno agencijo Movit primorani za leto dni preložiti načrtovano mednarodno izmenjavo BITI Permakul, ki jo pripravljajo s partnerji iz BIH, Italije in Jordanije. Slabšanje epidemiološke situacije v vseh omenjenih državah je to onemogočilo in hitro jim je postalo jasno, da velja zavihati rokave in postoriti čim več, preden se ponovno zapre javno življenje.

V poletnem času so se v sodelovanju z društvom Aspi iz Domžal, ki se ukvarja z aspegerjevim sindromom in avtizmom lotili organizacije video delavnica AS SUPER SI. Delavnica je potekala v DIC-u, vodila pa sta jo slovenska režiserka Maja Weiss in njen sin, prav tako režiser August Braatz. Cilj delavnice je bil mladim udeležencem ponuditi izkušnjo skupnega ustvarjanja ter druženja skozi filmsko dejavnost in posneti kratki film. Film je dokončan, premierno je bil že predvajan v Domžalah, na svojo premiero v DIC-u pa še čaka.

Z mesecem septembrom, s prvim šolskim dnem, so zagnali dejavnosti vseh svojih sekcij, ki so s svojim delom na analogni ravni zaključili v mesecu marcu. V ospredju sta bili gledališka in video dejavnost. Zaključevali so obe gledališki predstavi v nastajanju – Wetiko, ki jo je pripravljal gibalni teater Teatra Pozitiv ter predstavo Fre(u)nds, ki jo je pripravljala gledališka skupina Ivan Cankar. Z lansko predstavo so se pripravljali tudi na regijski izbor za festival Vizije v organizaciji JSKD

Video dejavnost se je ukvarjala z nadaljevanjem dela na igranem filmu Tri Pike (dokončanje scenarija, izvedba avdicije za vloge), zaključevanju nedokončanih spomladanskih produkcij ter video beleženja vseh dogodkov, ki so se odvijali v obdobju prvih dveh mesecev z namenom priprave prve jesenske oddaje na Kreatorij TV – Franckin voz. Vedno bolj so se namreč zavedali, da se jim ponovno približuje karantena in bodo fizične izkušnje, druženja in dokumentiranje skupnih povezovalnih obredov prišli še kako prav v mesecih, ki so pred nami.

V ta namen so posebno pozornost posvetili tradicionalnemu Krstu novincev v DIC-u, katerega soorganizator je bil KUD Pozitiv. Tokratni krst je imel zaradi okoliščin, v katerih se je odvijal, še poseben pomen. V skupnost so sprejemali novince, ki jih je bilo potrebno hitro vključiti, vzpostaviti komunikacijo in jih udomiti za poznejšo izobraževanje in vzgojo na daljavo. Obred in iniciacijo so izpeljali tudi kot multimedijski dogodek.

Z ustvarjanjem oddaje na Kreatorij TV nadaljujejo tudi v jesenskem času skoraj popolnega zaprtja javnega življenja. Oddaji so dodali nove rubrike, jo tehnično, grafično in vsebinsko prevetrili in posodobili, povečali ekipo ustvarjalcev in v torek, 10. 11. 2020, na facebooku in youtube kanalu Dijaškega doma Ivana Cankarja in KUD-a Pozitiv premierno predvajali prvo oddajo 2. sezone. V sklopu le-te je bil predvajan tudi kratki film Wetiko, ki je nastajal v času obeh izolacij in je bil neke vrste alternativa premieri plesno-gibalne predstave Teatra Pozitiv, ki je bila zaradi razmer že dvakrat prestavljena.

Ljubezni do dela in medsebojnega sodelovanja, četudi na daljavo, so ponudili novo priložnost in ju tudi tokrat ponesli v virtualno okolje. Slikar Pablo Picasso je nekoč dejal, da je namen umetnosti ta, da izpere vsakodnevni prah iz naših duš. V teh čudnih časih si zato jemljejo pravico do ustvarjanja in do sprejemanja ustvarjenega, predvsem pa do izpiranja vsakodnevnega nepomembnega prahu. Obdobje valovanj občutijo in dojemajo kot obdobje novih začetkov in ne novih koncev ter z optimizmom in POZITIVo pričakujejo nove izzive, ki jim jih bo na pot prineslo že skoraj novo koledarsko leto.

Vir: KUD Pozitiv