Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Nov. 2021

KONFERENCA HealthDay.si “Biotech Meets Digital”

Na letošnji HealthDay.si konferenci 2021 z naslovom “Biotech Meets Digital”, ki je potekala v četrtek, 18. novembra 2021, je bil v ospredje postavljen preplet biotehnologije in podatkovne analitike. Dogodek je spremljalo več kot 200 udeležencev iz različnih držav, priznanih mednarodnih strokovnjakov ter vodilnih predstavnikov podjetij iz digitalne in biotehnološke sfere.

Letošnja konferenca je na enem mestu povezala pomembne akterje: startup in scaleup mednarodna podjetja, zdravnike, strokovnjake in kreatorje politik.

Udeležence konference so z uvodnim nagovorom pozdravili prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani, ki je poudaril pomen digitalizacije in njen vpliv na vsakdanje življenje.

Sledil je pozdravni nagovor dr. Tomaža Kostanjevca, direktorja SPIRIT Slovenija s predstavitvijo projektov, ki podpirajo digitalizacijo.

Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, je udeležence konference spomnila, kako so, še zlasti v preteklih dveh letih epidemije, inovacije postale pomembne.

Uvodne nagovore ja zaključil dr. Jernej Pintar, direktor Tehnološkega parka Ljubljana, ki je poudaril pomen konference predvsem z vidika povezovanja vseh akterjev ekosistema.

Prvi del conference: Biotehnologija po svetu

Kakšen je potencial sintetične biologije v medicini, vprašanje etike genetskega zdravljenja bolnikov, kakšne so koristi pacientov »resničnostnih podatkov t.i. real-world data (RWD)«, kako bo v prihodnosti pregled DNK-a postal samoumeven del postavljanja diagnoz pacientov?

Profesor dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, je predstavil potencial sintetične biologije v biomedicini, ki omogoča nove pristope k medicinskim aplikacijam, kot denimo razvoj imunoterapije, ki temelji na bioinženirskih celicah.

O etičnih pomislekih je spregovorila Katherine Littler iz Svetovne zdravstvene organizacije, vodja strokovnega odbora za razvoj globalnih standardov in nadzor človeškega genoma. Fokusirala se je na razmerje med etiko in načinom upravljanja ter na razvoj globalnih standardov genskega urejanja. Veliko je etičnih vprašanj, ki se tičejo nastajajočih tehnologij, še zlasti v genskih terapijah. »Pomembno je, da postavimo standarde in določimo načine upravljanja – okvir, ki bo zajemal orodja, institucije in procese za upravljanje urejanja človeškega genoma in le tako bomo koristili ugodnosti, ki nam jih nove tehnologije ponujajo«.

Posebna gostja, dr. Thanh G.N. Ton, vodilna znanstvenica za resnične podatke pri biotehnološki korporaciji Genentech, je izpostavila, kako digitalizacija in moč podatkov iz resničnega sveta vplivata na raziskave in razvoj ter učinkovitost kliničnih testiranj. 

Ali ste vedeli, da ima eden od desetih otrok gensko mutacijo, ki lahko povzroči bolezen? Ana Catarina Gomes iz startupa CBR Genomics, nam je predstavila unikatno platformo DNA screening-a. CBR Genomics ponuja nov pregled genskega materiala pri novorojenčkih, ki omogoča odkritja bolezni oz. stanj preden se pojavijo simptomi.

Samo v prvih 9 mesecih tega leta je bilo v startupe s področja medicine vloženih več kot 23 milijard dolarjev

Na konferenci so gostili tudi Magdaleno Przelaskowsko iz podjetja Google, ki startupe povezuje s točno določenimi  posamezniki, produkti in najboljšimi praksami, jim omogoča rast in razvoj. Eden izmed pospeševalniških programov za startupe v Evropi je usmerjen tudi k zagonskim podjetjem, ki delujejo na področju zdravja in dobrega počutja. »Še zlasti v zadnjih dveh letih se je pokazalo, kako pomembno je naše zdravje in naše dobro počutje, zato pri Googlu verjamemo, da startupi lahko izboljšajo trenutno situacijo in celo zdravstveni sistem,« je poudarila. V njihovem pospeševalniškem programu je trenutno 15 evropskih startupov iz 11 držav, med drugim tudi podjetje MESI Medical iz Slovenije.

Od perspektivnih slovenskih startup podjetij k mednarodnim prvakom s področja biotehnologije in digitalne tehnologije

Na konferenci so gostili številna podjetja, ki dokazujejo, da se Slovenija lahko kosa z globalnimi podjetji.

Aleš Štrancar, ustanovitelj in direktor podjetja BIA Separations – Sartorius, je prepričan, da je za zagotovitev vrhunskih rešitev na globalnem trgu potrebno predvsem vrhunsko znanje.

Družinsko podjetje Labena je še en primer odločnega podjetja na področju biotehnologije in kot je povedal direktor Borut Čeh, želijo ustvariti nekakšno Google okolje za biotech in projekti zaposlenih dokazujejo, da so na pravi poti.

Še eno zgodbo je predstavil David Dobnik iz NIBA Labs, ki je eno redkih biotehnoloških podjetij, ki se osredotoča na kvantificiranje in odkrivanje vektorskih genomov in nečistoč (DNK, beljakovine) in je partner pri razvoju genske terapije za SMA.

Tudi novi mejniki zdravljenja rakovih bolnikov se postavljajo. Dr. Gregor Serša iz Onkološkega inštituta Ljubljana nam je predstavil projekt SmartGene.si – prvo odobreno zdravljenje rakavih bolnikov z gensko terapijo.

Podatki kažejo, da se 54% znanstvenih študij ne more ponovno preveriti, 17% podatkov se vsako leto izgubi in na vsake tri leta se količina znanstvenih podatkov podvoji. Klemen Zupančič, soustanovitelj podjetja Biosistemika, je predstavil spin-off podjetje SciNote, ki je razvilo zanimive programske rešitve za laboratorije. Mnogi znanstveniki na tem področju menijo, da bo razvoj in proces na več načinov izboljšala umetna inteligenca.

Okrogla miza: Inovativno financiranje in davki

Zanimanje za biotehnološka podjetja narašča in naložbe v biotehnološko poslovanje v letih 2020 in 2021 so impresivne in kot smo slišali na okrogli mizi, bi bilo za Slovenijo dobro, da bi določila svoj fokus in poiskala nišo, v kateri bomo postali vodilna država. “Biotehnologija je široko področje in ne moremo pokriti vsega zato je ključno, da najdemo fokusno področje in podjetjem omogočiti pravo podporno okolje v obliki zakonodaje, upravljanja, finančne industrije in stopiti skupaj ter postati najboljši na določenem delu biotehnologije,” je povedal Enej Kuščer iz podjetja Acies Bio.

Ob zaključku okrogle mize so se gostje strinjali, da ima Slovenija veliko talenta in če bodo podjetja res fokusirana in imela jasno zastavljen cilj, jim bo uspelo tudi na globalni ravni.

Vir: Tehnološki park Ljubljana

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

30119

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino