Kultura

Konec meseca v Kopru v znamenju Street Art Fest-a

18. 5. 2022 avtor: Center mladih Koper

Konec maja bodo Koper preplavili sveži valovi ulične umetnosti v obliki čisto svežega, celotedenskega festivala.

Na Street Art Fest Koper, ki bo potekal med 23. in 29. majem, se bo zvrstila kopica raznolikih dogodkov za vse generacije. Vsakodnevno dogajanje, ki so ga pripravili skupaj z organizatorji sestrskega Ljubljana Street Art Festivala, bodo zaznamovale stenske poslikave s prepoznavnimi grafitarji, tečaj grafitiranja pod mentorstvom lokalnega street art umetnika Tineta Dekortija, predavanja na temo uličnih umetnosti, filmski večeri, delavnice, glasbeni program ter vodeni ogledi po ulični umetnosti in grafitih v Kopru – Koper Street Art Tour. Pisan sprehod po mestu skozi oči grafitarjev in uličnih umetnikov bo na programu 26., 28. in 29. maja ob 18. uri. Vodeni ogledi bodo brezplačni, razkrili pa vam bodo Koper na čisto nov način, skozi vizualni jezik grafitov in ulične umetnosti.

Povsem svež, celotedenski festival omogočajo Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Mestna občina Koper, Inštitut za urbana vprašanja, sklad Živeti s pristaniščem, Zavod Movit, Erasmus +, Evropska solidarnostna enota in Urad RS za mladino.

Prireditev se bo odvila v sklopu evropskega leta mladih.

Kot je znano, so mladi v sklopu Centra mladih Koper, v zadnjih letih poskrbeli za zanimive poslikave nekaterih podhodov, pa tudi drugih površin v mestu. Lanskoletno zaprtje zaradi epidemije so izkoristili za celovito poslikavo mladinskega centra v središču mesta, ki z rdečo nitjo časovnega stroja obiskovalce popelje skozi različna obdobja grafitarstva. Letos so se v Zavodu odločili, da poslikave v mestu nadgradijo v celotedenski festival.

Sicer bodo letos z grafiti obogatili steno na Cankarjevi ulici, betonske stebre v pasjem parku pod Semedelskim nadvozom, podhod pri nekdanjih Slavnikovih garažah ter zaključili z nepobarvano steno ob podhodu Mandrač.