Zabava in prosti čas

Knjižni in filmski predlogi za dolge zimske dni

22. 1. 2021 avtor: Uredništvo

V uredništvu mlad.si smo za vas za dolge zimske dni, ki so v času epidemije, ko je naše družabno življenje še bolj omejeno, precej dolgi, pripravili nekaj knjižnih in filmskih predlogov. V branje in na ogled vam ponujamo pet knjižnih in pet filmskih predlogov, s katerimi si lahko popestrite vsakdanjik.

Knjižni predlogi:

Kolesar naj bo!/Primož Suhodolčan

Ranta, Metka in Smodlak se s kolesi odpravijo na počitnice k Rantovi babici in dedku na deželo. Že sama pot je polna dogodivščin: ‘sezidati’ morajo šotor, ko jih ujame noč, nato bežijo pred nevihto in se nazadnje izgubijo v gozdu v bližini domačije. Ko končno prispejo na kmetijo, jih tam čaka obilica kmečkih opravil, ki pa jih razigrana trojka vedno spremeni v divje vragolije in smešne potegavščine…

Skrivni dnevnik Jadrana Krta/Sue Townsend

Jadran Krt je legendarni književni lik generacije X! Na novega leta dan začne s pisanjem dnevniških zapisov. Prične kot se za ta prelomni čas spodobi – z zaobljubami. Da bo pomagal slepim čez cesto, da bo obešal hlače, da bo plošče vračal v ovitke, da bo prijazen s psom… Starša imata veliko problemov sama s sabo in se zanj niti zares ne zmenita, Jadran pa veliko razmišlja, beli si glavo s stvarmi, ki se ga ne tičejo. Sam pravi, da želi postati intelektualec. Vendar je še naiven, neroden, marsikdaj narobe razume (odrasli) svet.

Mali princ/Antoine de Saint-Exupery

Po zasilnem pristanku sredi puščave avtor Malega princa poskuša vzpostaviti stik s civilizacijo in popraviti svoje letalo. Ko je že na robu smrti, se pojavi otrok. In kot da otrok sredi puščave ne bi bil dovolj, ta otrok pravi, da njegov planet daleč, daleč stran. In da je tako sam. Od doma se je odpravil, da bi našel rešitev za svoj planet, ki mu grozijo kruhovci. In pisatelj mu nariše backa, ki bo varoval planet.

Brez tebe/Jojo Moyes

Nadaljevanje romantične uspešnice Ob tebi. »Ne razmišljaj prepogosto o meni. Samo dobro živi. Samo živi.« Ko se ena zgodba konča, se druga začne. Louisa Clark in Will Traynor sta skupaj preživela le šest mesecev, a sta se v tem času za vedno spremenila. Lou ni več predmestno dekle, ki se boji svojih sanj. Toda v svetu brez Willa se ne znajde. Kako živeti naprej, potem ko si izgubil najljubšega človeka? Odgovor se nepričakovano pojavi na njenem pragu.

Ena sama beseda, Zbrana dela Toneta Pavčka

Tone Pavček je eden najbolj priljubljenih slovenskih pesnikov med bralci vseh generacij. Nekatere njegove pesmi so že ponarodele, njegove knjige pa se prodajajo v nakladah, ki so za poezijo fenomen tudi na svetovni ravni. Delo s preprostim naslovom Ena sama beseda na enem mestu prinaša vse njegove pesmi za odrasle v lično izdelani knjigi, vse od prve pesniške zbirke Pesmi štirih, ki jo je leta 1953 napisal skupaj z Janezom Menartom, Cirilom Zlobcem in Kajetanom Kovičem.

Filmski predlogi:

Jamski človek/ Early Man

Glavni junak zgodbe je Dolgi fant, ki  živi v uspevajoči dolini skupaj s svojim najboljšim prijateljem in pajdašem Pujsom in sebi podobnimi ekscentričnimi in prikupnimi člani plemena, ki ga vodi poglavar Bob. Medtem ko Dolgi sanjari o tem, da bi lovili mamute in se podajali na vznemirljive pustolovščine, je Bob povsem zadovoljen s tem, da pleme živi v ljubem miru in da je najvznemirljivejši del njihovih dni preganjanje zajcev. Potem pa ta mir nenadoma zmoti vdor sovražnika, na kakršnega doslej še niso naleteli.

Učitelj Žaba/ Meester Kikker

Film pokaže, kakšen je najboljši učitelj na svetu (sploh če se zna spremeniti v žabo), in spominja, da je treba otrokom prisluhniti. Gospod Franc ni navaden učitelj. Kdaj pa kdaj kvaka, ker se – glej ga zlomka! – tako kot oče, dedek in pradedek spreminja v žabo. Biti žaba ni lahko, še posebej če ti po glavi skače ravnatelj Štorklja, toda učenci so prepričani, da je najboljši učitelj na svetu.

Želvino osupljivo potovanje /Turtle: The Incredible Journey

Zgodba o mali, komaj izleženi želvi vrste glavata kareta, ki potuje po sledi svojih prednikov na enem najbolj neverjetnih popotovanj v svetu narave. Preživi ga le ena od tisoč želv, saj ga otežujejo vedno nove ovire, kot so ribolov, onesnaženje in podnebne spremembe.

Košarkar naj bo

 To je zgodba o fantu, ki je bil tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval, ki je bil tako suh, da je sonce kar skozenj sijalo, ki je pojedel vse, kar si mu prinesel na krožnik, potem pa še krožnik, in ki je bil tako len, da je morala zvečer postelja sama k njemu, sicer je kar stoje zaspal. Malokdo je vedel, kako mu je ime, vsi pa so ga klicali Ranta. Verjetno zaradi njegove postave in hoje, saj se je zdelo, kot da se bo vsak trenutek prelomil na dva konca in s svojimi kostmi zašklopotal po tleh.

Nika

Glavna junakinja filma je Nika, šestnajstletno dekle, ki obožuje dirkanje z gokarti. Za ta šport jo je navdušil njen oče, ki se je ponesrečil z avtomobilom, zdaj pa za njo skrbi mama Mojca. Nika je z njo v sporu zato, ker ji ne dovoli, da bi še naprej trenirala karting. Preveč jo je namreč strah, da bi po tem, ko je izgubila moža, ostala še brez hčerke. Toda mamina prepoved doseže ravno nasprotni učinek od želenega.

Vir: Uredništvo mlad.si in Kinodvor