Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 May 2022

KC Semič vabi na Apotropejo

Vabljeni na letno produkcijo FS ŽKUD Tine Rožanc z naslovom "APOTROPEJA" soboto, 28. maja, ob 20. uri v KC Semič.

Morda veste, zakaj ob prihodu ženina na nevestin dom predenj najprej stopita dve lažni nevesti? Kako je polka za debelo repo dobila svoje ime? Ste se kdaj spraševali, zakaj v poročnem sprevodu trobimo z avtomobili? Kakšno sporočilo nosijo koledniške pesmi? Zakaj maske Kurentov zimo preganjajo z glasnimi kravjimi zvonci? In zakaj ravno na kresno noč kurimo ogenj?

Razlog tiči v danes že skoraj pozabljenih ali zaradi sodobnega časa močno preoblikovanih apotropejskih elementih. To so dejanja, gibi, predmeti, barve in zvoki, za katere naj bi v preteklosti verjeli, da imajo predvsem ob pomembnih dnevih koledarskega leta ter glavnih življenjskih mejnikih posameznikov posebno moč, ki odganja vse slabo, ljudi obvaruje pred nesrečo in jim prinese blagostanje, zaščito, rodovitnost ter vsega dobrega.

Cena vstopnice je 12€.

Vabljeni!

Vir: KC Semič

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

16871

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino