Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Dec. 2019

Kampanja "Zdrav november" mlade ozaveščala o zdravem načinu življenja

Mesec november je bil v EKTC Maribor - Center eksperimentov Maribor v znamenju zdravja mladih. Izvajali so namreč celomesečno kampanjo z naslovom "Zdrav november".  V okviru kampanje so izvedli več delavnic, predavanj in razstavo z namenom ozaveščanja mladih o pomenu zdravega načina življenja.

Posebno pozornost so posvetili predvsem dvema problematikama: gibanju in sladkorju. Raziskave namreč kažejo, da se mladi vedno manj gibajo in zaužijejo preveč sladkorja, kar lahko privede do prekomerne teže in bolezni. Zato so si zadali cilj, da mlade spodbudijo k več gibanja in jim nazorno prikažejo koliko sladkorja zaužijejo s pijačami. Mlade obiskovalce so vprašali, zakaj se ne gibajo več in večinoma je bil odgovor, da nimajo motivacije. Dva mlada sta omenila, da sta se prej gibala precej manj, dve leti nazaj pa sta odkrila mobilno igro Pokemon GO, ki ju je motivirala h gibanju. Tako so prišli do zaključka, da je treba za mlade najti samo primerno motivacijo, da povečajo količino gibanja.

Drug pomemben dejavnik, ki vpliva na zdravje je količina zaužitega sladkorja, zato so razstavili nekaj različnih sladkih pijač in jogurtov ter zraven dodali kupček sladkorja, ki je enak vsebnosti sladkorja pijače ali jogurta. Veliko mladih je bilo presenečenih, ko so videli, kolikšno količino sladkorja zaužijejo. Tako je na primer v pol litra soka ali cole kar 14 žličk sladkorja. Še bolj preseneča količina sladkorja v vodah z okusom, saj vsebujejo skoraj polovico toliko sladkorja kot sladke pijače. Kot so pričakovali, je imel vizualni prikaz največji efekt, zato si bodo tudi v bodoče prizadevali mladim na tak način prikazati stvari.

Vir: Center eksperimentov Maribor 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

89217

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino