Šport

Kam po zimska doživetja?

19. 1. 2022 avtor: Uredništvo
Kam po zimska doživetja?

Pozimi je iskanje zabavnih aktivnoti lahko pravi izziv! Mladi namreč v tem času opravljajo mnogo šolskih in študijskih obveznosti, dnevi pa so dolgi, temni in dolgočasni. Hladno vreme in kratki dnevi lahko povzročijo nezdrave navade, kot so prenajedanje, preveč časa na internetu, osamljenost. Zate smo pripravili ideje za zabavne in sproščujoče aktivnosti, ki jih pred začetkom pomladnih dni ne smeš izpustiti!

Smučanje

Slovenija je dežela manjših smučišč, ki nudijo prijetno domače vzdušje. Razgibani tereni so primerni tako za začetnike, kot tudi izkušene smučarje. Zagotoviš si lahko tudi enotno Skipass vstopnico, s katero imaš na voljo vsa smučišča po Sloveniji. Jih poznaš?

Kranjska Gora

V Kranjski Gori se vedno kaj dogaja. Odlični tereni slovijo po velikih mednarodnih tekmovanjih v slalomu, položna pobočja pa so raj za začetnike in slabše smučarje. Hoteli in apartmaji so v neposredni bližini smučišč, prav tako tudi zanimivi muzeji in etnografske prireditve. Po aktivnem dnevu obvezno poskusi tudi tradicionalno lokalno hrano, ki te bo okrepila po naporni smuki.

Rogla

Na Rogli te čakajo urejena smučišča za začetnike, rekreativce, vrhunske smučarje in deskarje ter tekmovalce. Sodoben smučarsko-tekaški poligon je namenjen rekreativnim in vrhunskim smučarjem tekačem. Na Rogli se lahko preizkusiš tudi v hoji po snegu s krpljami, ki je prav posebno doživetje.

Pohorje

Ne le podnevi, tu je užitek smučati tudi zvečer na enem od najdaljših osvetljenih smučišč v Evropi. Pohorje slovi po tekmovanju Zlata lisica, smučarskem svetovnem pokalu za ženske. Smučarji in borderji se boste spustili po različnih smučarskih progah, ki so primerne tako za začetnike kot izkušene smučarje.

Cerkno

Z najsodobnejšimi napravami in prelepo naravo se Smučarski center Cerkno ponaša z več nazivi »naj smučišče v Sloveniji«. Velja za najsodobnejše in najvarnejše slovensko smučišče z najhitrejšimi smučarskimi napravami. To vsako leto znova potrjujejo zvesti smučarji, ki proste trenutke redno preživljajo na snegu.

Vogel

Podaj se v zimsko pravljico! Vogel je pravi raj za ljubitelje smučanja, deskanja na snegu, teka na smučeh v prosti tehniki, turne smuke, prostega smučanja ali sankanja.

Zimski oddih v toplicah

Slovenija je tudi dežela zdravih voda. Njeni termalni in mineralni vrelci po vsej Sloveniji so vir zdravja in dobrega počutja.

Razlogov, zakaj je vredno obiskati slovenske terme in zdravilišča, je veliko. Termalna voda je namreč polna zdravilnih faktorjev, ki vsak po svoje blagodejno vplivajo na zdravje in dobro fizično in duševno počutje, hkrati pa tovrstna sprostitev pripomore k ohranjanju dobre odpornosti v stresnih zimskih mesecih.

Delček zdravja in dobrega počutja se skriva tudi v aktivnem življenjskem slogu. V slovenskih termah in zdraviliščih lahko aktivnosti prilagodiš svojemu počutju in željam – od organiziranih vadb v bazenih in fitness centrih do sprehodov in kolesarskih izletov v okolici.

V številnih termah in zdraviliščih poleg hotelskih kapacitet ponujajo tudi butične nastanitve v naravi. Tematsko obarvani glampingi, ki se običajno stapljajo z lokalno tradicijo, nudijo vse udobje, ki ga potrebuješ za sprostitev od napornega urnika. Ne pozabi, da lahko za tovrstne aktivnosti in nastanitve izkoristi tudi turistične bone 2021!

Varno v hribe

Podaj se na nezahtevne zasnežene poti ali pa za izziv izberi višje gorske vrhove – s prijatelji, sam_a ali z družino. Številne pohodniške poti so blizu mest, zato se lahko preprosto odpraviš na različne enodnevne izlete. Zate smo zbrali nekaj odličnih pohodniških destinacij.

Pohorje

Iz Maribora je le korak do neokrnjene narave na Pohorju, ki leži tik ob mestu. Krasijo ga naravne znamenitosti, kot so šotna barja z jezeri, slapovi in pragozd, do katerih vas pripeljejo številne pohodniške steze. Razišči pohorski pragozd, Lovrenško, Črno in Ribniško šotno barje z jezeri, mogočna slapova Veliki in Mali Šumik ter bistro Lobnico. Podaš se lahko tudi na slikovite vinske ceste, posute s turističnimi kmetijami.

Idrijsko-Cerkljansko hribovje

Obuj si primerne čevlje in se odpravi na pestro razčlenjeno, precej strmo sredogorje, ki sega do povprečne višine 1000 metrov. Med hribi in slemeni Idrijskega in Cerkljanskega hribovja se vijejo doline in ozke grape s kristalno čistimi vodami. Več kot tri četrtine površja pokrivajo gozdovi, v katerih se skriva prava zakladnica rastlinskih in živalskih vrst. Porezen, Blegoš, Kopa, Kojca in Črni vrh so priljubljeni pohodniški vrhovi.

Koroška

Te zanimajo posebne tematske poti? Na Koroškem je skoraj 600 km urejenih in označenih planinskih poti in več deset tematskih pohodniških poti. Še posebej privlačni sta Koroška planinska pot in K 24, največji koroški hribovski izziv. Prav gotovo se boš z veseljem podal_a tudi na vrhove Kozjaka, Uršlje gore in Smrekovca, za zahtevnejše gorske vzpone pa so tu Peca, Olševa ali Raduha.

Posavje/Zasavje

Na gričevnatem Posavju se boš zagledal_a v počasne reke in obiskal_a zanimive gradove. Tematske pohodniške poti prinašajo različne zgodbe, najvišji vrhovi pa segajo do 900 m. Priljubljene točke pohodnikov so Bohor, Lisca, Grmada in Gorjanci. V Zasavju obišči najbolj znane hribe, kot so Kum, Mrzlica, Kopitnik, Čemšeniška planina, Zasavska sveta gora in Kal. 

Drsanje

Ko se temperature za več dni spustijo pod ničlo, jezera prekrije ledena skorja. In ko je ta dovolj debela, postane odlično drsališče, kjer lahko uživamo v lepotah narave in hkrati naredimo nekaj dobrega zase. Da bi kljubovali muhastim zimam in približali radosti na ledu čim večjemu številu prebivalcev in obiskovalcev, v mnogih turističnih krajih in mestih postavljajo umetna drsališča, kjer je mogoče uživati tudi ob glasbi in se pogreti s toplimi napitki. 

Pohod po gozdu

Sprehodi po zasneženem gozdu niso nič novega. A ta ideja leti večinoma na mestne prebivalce, ki radi opravijo svoje sprehode po zasneženem gozdu kar v parku ali pa v lokalnem mestnem gozdičku, po urejeni pešpoti.

Sedaj te vabimo, da v nahrbtnik potisneš termovko s čajem, sendvič, baterijo, rezervne nogavice, okoli vratu oviješ šal in natakneš rokavice, kapo ter pohodne čevlje ter se odpraviš v gozd. Zaidi s pešpoti in odkrivaj spečo naravo. Seveda naj bo to manjši gozd ali gozd, ki ga poznaš od kdaj prej. Ne pozabi pa, da je gozd pozimi drugačen in zato spremljaj, po kateri poti hodiš. Svetujemo tudi, da se vrneš pred temo.

Na pohod se lahko odpraviš s prijatelji ali z boljšo polovico. Svež zrak bo super za vaš odnos in aktivnost vas bo vse spremenila v majhne otroke, ki veselo odkrivajo svet okoli sebe.