Angažiraj se / EU zadeve

Kakšno Evropo si želijo mladi?

29. 4. 2019 avtor: Uredništvo

Od 29. aprila do 5. maja se po vsej Evropi odvija deveti evropski teden mladih, letošnja tema je »Demokracija in jaz«.

Poleg dejavnosti, ki bodo ves teden potekale v sodelujočih državah, se bo lahko na osrednjih dogodkih, ki bodo potekali 29. in 30. aprila v Bruslju, slišal glas mladih. Glede na prihajajoče evropske volitve od 23. do 26. maja bodo razprave v okviru letošnjega evropskega tedna mladih osredotočene na to, kako se lahko mladi udejstvujejo v lokalnih skupnostih in vplivajo na demokratično sprejemanje odločitev.

Komisija bo med evropskim tednom mladih 2019 objavila tudi nove podatke o uspešnosti jamstva za mlade in pobude za zaposlovanje mladih. Jamstvo za mlade je vodilna pobuda EU za spodbujanje zaposlovanja mladih tako, da se vsem mladim do 25. leta starosti v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali prenehajo formalno izobraževanje, zagotovi kakovostna ponudba za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

Opravljenih je bilo 402 anket med mladimi v Sloveniji, starimi od 15 do 30 let, katere namen je mlade pozvati k razmisleku »Kako lahko zgradimo močnejšo, bolj enotno Evropo?« 

Rezultati danes objavljene raziskave Eurobarometer kažejo, da je za skoraj dve tretjini mladih (62 %) prva prednostna naloga ukrepanja EU v naslednjih desetih letih varstvo okolja in boj proti podnebnim spremembam. Druga in tretja prednostna naloga sta po njihovem mnenju spodbujanje zaposlovanja in spopadanje z brezposelnostjo (60 %), boj proti revščini, gospodarskim in socialnim neenakostim (50 %). Sledi izboljšanje izobraževanja in usposabljanja, vključno s prostim gibanjem študentov, vajencev ali učencev (45 %).

Kar 43 % mladih meni, da se v šolah po Sloveniji ne poučuje dovolj o kritičnem mišljenju, demokraciji in medijih, o podjetništvu in finančnih znanjih (49 %) in o zdravstveni vzgoji (40 %).

Mnenja slovenske mladine Eurobarometrove raziskave najdete tukaj, rezultate ostalih držav članic pa so dostopni tu.