Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 May 2020

Kako se lotiti z dokazi podprtega oblikovanja in načrtovanja projektov in politik?

Pretekli teden je Nacionalna agencija MOVIT premierno izvedla Youth Wiki webinar z naslovom Z dokazi podprto oblikovanje javnih politik, ukrepov in projektov. Na spletnem dogodku so gostili Mojco Mayr, zunanjo strokovno sodelavko Nacionalne agencije, s katero so se pogovarjali o tem, zakaj je z dokazi podprto oblikovanje potrebno oz. kakšen je njegov namen ter kako se ga lotiti tudi na ravni organizacije, lokalne skupnosti, ipd.

Sam koncept ni nov. Največkrat je omenjen v povezavi z oblikovanjem javnih politik, pogosto pa zanj uporabljamo kar angleški izraz "evidence based policy making". Vsi, ki delajo z mladimi in za mlade, so z njim zelo dobro seznanjeni, saj je z dokazi podprto oblikovanje politik eno od ključnih načel evropske (in tudi nacionalnih) mladinske politike, kar je jasno zapisano v Strategiji EU za mlade 2019 – 2027.

Kot so ugotovili na webinarju, pa to načelo ni uporabno zgolj pri oblikovanju politik, ampak ga je smiselno ali celo nujno uporabljati tudi pri pripravi projektov, vrednotenju doseženih rezultatov, oblikovanju posameznih ukrepov (npr. dostop do stanovanj za mlade), ipd. Ključni element vsakega načrtovanja ali presojanja rezultatov so namreč podatki in informacije, na podlagi katerih oblikujemo naše sklepe, zaključke ali nove predloge. Pogovarjali so se tudi, kako se z dokazi podprtega oblikovanja lotimo sami in katere metodologije za zbiranje podatkov (dokazov) so nam na voljo. Ob zaključku so bili udeleženci povprašani ali se bodo v prihodnje več posluževali tega pristopa in velika večina jih je temu pritrdila. To je bil tudi glavni namen Youth Wiki webinarja. Usmeriti pozornost na elemente in pristope, ki omogočajo boljše načrtovanje in izvajanje aktivnosti ter seveda doseganje kakovostnih rezultatov.

Mojca Mayr je udeležencem webinarja predstavila tudi dve orodji programa Erasmus+, ki sta zelo uporabni pri načrtovanju in delovanju podprtem z dokazi. To sta:

Celoten posnetek webinarja si lahko ogledate na YouTube kanalu ali Facebook strani Nacionalne agencije MOVIT.

Ker se na tokratnem webinarju posameznim vidikom tematike niso bolj posvečali, bo temu namenjen poseben dogodek, ki ga bo MOVIT izvedel septembra letos. Več informacij in vabilo na dogodek lahko pričakujete v kratkem. Z Youth Wiki webinarji bo Nacionalna agencija nadaljevala v mesecu juniju. Zagotovo jih ne boste zgrešili, če se vpišete na listo prejemnikov Youth Wiki novic. To lahko storite tukaj (na dnu strani).

Vir in foto: MOVIT

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

56968

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino