Kultura

Kaj počnejo volk, ris in medved, ko mislijo, da jih nihče ne gleda?

12. 5. 2021 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Na Koroški cesti v Mariboru si lahko ogledate prav posebno instalacijo. Pekarna Magdalenske mreže v okviru programa Galerije K18 sodeluje s produkcijsko hišo FilmFactory in animatorjem Timonom Ledrom in izpostavlja pomembnost ohranjanja velikih zveri za vzdrževanje ravnovesja v gozdnem ekosistemu.

Ker že samo vsebinsko izhodišče in naslov razstave »Kaj počnejo volk, ris in medved, ko mislijo, da jih nihče ne gleda« sugerirata nekakšen voajerizem, pa tudi zaradi proti koronskih omejitev, so animacije prikazane »peep show« obliki.

Pozornost zbudi sličica iz animacije na pročelju Galerije K18 in tri markacije, ki označujejo odprtine, skozi katere si lahko ogledate animacije mladih, ki so nastale na tematsko zastavljeni delavnici risane animacije s Timonom Ledrom, njegovo animacijo Podlasica in posntke iz fotografske pasti, ki jih je v severnih Dinaridih posnel Gregor Šubic. V okviru spremljevalnega programa razstave pa je objavljeno še predavanje o spremljanju velikih zveri, ki ga je prav za to priložnost pripravila Urša Fležar, raziskovalka na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.