Organizacije za mlade

Jesensko dogajanje v mladinskih centrih in organizacijah Podravske regije

13. 11. 2020 avtor: Uredništvo

Tokrat je ekipa uredništva Mlad.si preverila jesenske aktivnosti v mladinskih centrih in organizacijah Podravske regije. Tokrat svoje jesenske dejavnosti predstavljata Mladinski center Ormož in Center interesnih dejavnosti Ptuj.

Jesensko mladinsko dogajanje v Ormožu se sproti prilagaja razmeram in ukrojili so načrtovane dogodke in projekte v živo ali preko spleta, nekatere pa prestavili v bolj »zdrave« čase.

V začetku septembra so segreli glasilke, obudili navijaškega duha in spodbujali tekače na 19. ormoškem polmaratonu. Kmalu za tem so v okviru projekta Zdravo okolje za zdravo mladino, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje izvedli Tabor zelene Arhitekture, za tem pa so na gredici ob Tenis klubu v Ormožu zasadili nove rastline. Na online za razvoj Javni tribuni Reka Drava in Dravska kolesarska pot – priložnost turizma in podjetništva so konec oktobra spregovorili o možnostih razvoja na področju kolesarskega in trajnostnega zelenega turizma ter razmišljali o morebitnih tržnih nišah in razvojnih projektih za podjetne mlade. Na okrogli mizi Mladi in zaposlovanje, ki so jo ob upoštevanju ukrepov organizirali 30. septembra v okviru projekta Katalizatorji, so razmišljali in se pogovarjali o novih poklicih in trendih zaposlovanja mladih ter njihovih zaposlitvenih izzivih. V sklopu LAS projekta Mladi Ormož, ki nudi podporo projektom aktivnega vključevanja mladih v družbo, so pripravili delavnico Kako do svojega lastnega posla, med drugim pa znotraj omenjenega projekta pripravljajo in pišejo Strategijo za mlade v občini Ormož, skrbijo, da bodo potrebe in ideje mladih slišane in upoštevane. Mnenja mladih zbirajo s pomočjo spletnega vprašalnika Položaj in potrebe mladih v občini Ormož. V spoštovanju ukrepov pa so v prostoru mladinskega centra izvedli delavnico jesenske dekoracije.

Z oktobrom so dogovorjene in načrtovane vsebine mladinskega dela prestavili v območje spleta, kjer so se preko ZOOM-a družili ljubitelji sobnih rastlin na spletni delavnici Petdeset odtenkov zelene.

Mlade so z  javnim razpisom Uresniči svojo idejo pozvali k oddaji projektnih predlogov, ki jih bodo s finančno podporo podprli pri realizaciji, z  Martinovim foto in video instagram natečajem pa k sodelovanju v nagradnem raziskovanju skritih kotičkov Prlekije in opazovanju prleškega življenja. Tudi na sploh so zelo aktivni na socialnih omrežjih (facebooku, instagramu in FB storyih), kjer nagovarjajo mlade k aktivnemu, zabavnemu in koristnemu preživljanju prostega časa.

V sodelovanju z mladim domačinom Timonom Grabovcem pripravljajo 2. online MCO-jev kviz, saj je bil v času prve karantene odziv mladih odličen. Ker se nam približuje tisti čas v letu, ki je namenjen veselemu rajanju in obdarovanju, so se tudi letos pridružili akciji Božiček za en dan. Da bi bili prazniki veseli za vse, po njihovih močeh podpirajo prepoznavnost akcije in so tudi letos z veseljem zbirno mesto mnogih Božičkovih daril.

Glede na zaznane potrebe mladih in njihovega lokalnega okolja, bodo prilagajali načrtovani mladinski program in se še naprej trudili, da bo mladinski center prostor dogajanja, druženja, zabave in učenja, ki podpira mlade v njihovih vsakodnevnih potrebah – v živo ali virtualno.

Centru interesnih dejavnosti Ptuj so se tudi letos pridružili akciji Božiček za en dan. V teh  negotovih in za marsikoga posebej težkih časih je še bolj pomembno, da si z majhnimi pozornostmi in prijaznostmi polepšamo dan. In ko boste napolni in okrasi škatlo jo lahko odnesete na njihovo zbirno mesto 25. 11., 27. 11. in 1. 12. med 10. in 18. uro. Začasno pa so zaradi trenutnih razmer ustavili izvajanje tečajev in delavnic v njihovih  prostorih. Nekateri tečaji so se predčasno prekinili, drugi pa se bodo zamaknili na kasnejši datum.

Več informacij najdete tukaj

Vir: Uredništvo Mlad.si