Kultura

Jazz ‘ma mlade predstavlja Stereo Isolation

25. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Festival Jazz ‘ma mlade, ki ga vsako leto prireja MKC Maribor, letos v sodelovanju z Vinyl Fabriko in Glasom podzemlja predstavlja ekskluzivno, ročno izdelano EP ploščo Stereo Isolation, ki je nastala v času samoizolacije. Na kompilaciji se predstavljajo 4 mlade jazz zasedbe, ki so izredne razmere uglasbili v štiri vrhunske avtorske skladbe.

Jazz ‘ma mlade je festival mladega jazza, umetnosti, kulinarike in vina se zaradi epidemije COVID-19 v juniju zagotovo ne bo odvil, a festivalska ekipa ne sedi križem rok, temveč se je odločila podpreti mlade glasbenike, ki zaradi t.i. protikoronskih ukrepov nimajo koncertov in posledično tudi ne prihodkov.

V rekordnem času je na 21 različnih lokacijah v Sloveniji in Avstriji nastala EP kompilacija, 4 popolnoma novi avtorski komadi glasbenih zasedb freekind.WCKD nationHauptman in – birds of unknown –, oz. 17 vrhunskih glasbenikov mlajše generacije. Skladbe so žanersko doma v jazzu, slišati pa je seveda tudi druge izpeljanke žanra s primesmi soula, popa, down-tempa in R’n’B-ja. Pesmi so zapete v angleškem jeziku in kljub temu, da je bilo vse posneto v domačih okoljih, predstavljajo umetniško in tehnično zelo dovršen izdelek v obliki unikatne ročno izdelane gramofonske plošče, izdelane na poseben način, ena po ena, čas nastajanja plošče je enak času trajanja glasbe na njej, potrebnega je veliko tehničnega znanja in ročnih spretnosti, zato je vsaka plošča unikatna. Gramofonske plošče so lično zapakirane v škatle za pico, saj se prodajajo kot hrano za dušo (soul food).

Namesto odra lahko MKC Maribor tokrat ponudi unikatno gramofonsko ploščo, vi pa lahko umetnike z nakupom tudi finančno podprete. Lačni po dobri glasbi? Hrana za dušo je samo nekaj klikov stran! Kupi plošči in podpri umetnike:

Vir: MKC Maribor
Foto: Miha Škerget, arhiv MKC Maribor