Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 17 Jun. 2021

Izobraževanje mladih Romov o pomenu urbanega vrtnarjenja

Za ohranjanje okolja in zmanjšanje podnebnih sprememb je pomembno mlade izobraziti o uživanju lokalno pridelane ekološke hrane. S tem namenom je Združenje EPEKA, so.p., 5. junija na Svetovni dan okolja organiziralo voden ogled urbanih vrtov v Mestnem vrtu pod Gorco v Mariboru, ki so se ga udeležili mladi Romi.

Pomemben negativen vpliv na podnebje imajo naši prehranski sistemi. Intenzivna monokulturna agrikultura seka gozdove, degradira zemljo, obremenjuje vodne vire ter zmanjšuje biotsko raznolikost. Sadje in zelenjava, ki pripotujeta na police trgovin iz oddaljenih krajev, puščata velik ogljični odtis. Posežemo po njiju, ker sta ugodnješi od lokalno pridelane ekološke. Vendar se ne zavedamo, da s tem zaužijemo vitaminsko in mineralno osiromašeno ter kemikalij polno hrano.

Združenje EPEKA, so.p. izvaja projekt Zdrava hrana za zdrav planet, katerega glavni namen je ozaveščati o pomenu trajnostne proizvodnje in porabe hrane za boj proti podnebnim spremembam na urbanih območjih med mladimi Romi. Z vodenim ogledom urbanih vrtov so želeli mlade Rome izobraziti o pomenu lokalno pridelane in ekološke hrane za zdravje človeka in planeta. Znotraj projekta bodo izvedli še delavnico izdelave visoke grede, delavnico trajnostnega kuhanja za zmanjšanje zavržene hrane ter javni dogodek »Bademantl dan«, s katerim bodo 26. avgusta v Ljubljani in 27. avgusta v Mariboru ozaveščali o problemu globalnega segrevanja.

Projekt financira Evropska unija v okviru programa DEAR (Development Education & Awareness Raising Programme).

Vir: Združenje EPEKA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

31945

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino