Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Nov. 2021

Izjava ob 25. novembru, mednarodnem dnevu nasilja nad ženskami

Včeraj, 25. novembra smo obeleževali mednarodni dan nasilja nad ženskami. Na Zavodu Netfiks so temu dnevu posvetii posebno pozornost, saj epidemija še vedno traja, kar negativno vpliva tudi na nasilje nad ženskami.

Skozi pandemijo se je povečalo nasilje nad ženskami in otroci. Kar ena izmed treh žensk, starih 15 let ali več je bila priča fizičnemu ali spolnemu nasilju v razmerju ali zunaj njega. Poleg tega se je, glede na podatke slovenske policije, zmanjšalo število prijav nasilja v intimno partnerskem razmerju - v času pandemije je bilo to najnižje v zadnjih desetih letih. Najbolj verjeten razlog za to je, da so žrtve v času epidemije in ukrepov za preprečevanje pod nadzorom povzročitelja nasilja, lahko so od povzročitelja nasilja ekonomsko odvisne, obenem pa jih je strah negotove prihodnosti. Strah in negotovost le povečujeta stres obeh udeleženih.

In ne samo to - podatki kažejo, da je večina žensk zaradi epidemije v svojem življenju prepoznala negativne spremembe. Te se kažejo predvsem v večanju neenakosti spolov na poklicnem področju - prav ženske so tiste, ki so v času epidemije pričele opravljati več gospodinjskih opravil. Ženske so tiste, ki se v veliki meri ukvarjajo s šolanjem otrok, in zaradi bolezni otrok ostajajo doma - tako se pojavlja tudi večja odsotnost žensk z dela. Ker je več žensk tudi nižje plačanih ali v sektorjih, ki so najbolj trpeli med epidemijo, je tudi več žensk kot moških izgubilo delo. Slovenija je bila v letu 2021 edina država znotraj Evropske unije, katere Indeks enakosti spolov se je spustil na nižjo raven.

Prav zagotavljanje enakosti med spoloma je glavni cilj projekta Kolegice. Z njihovimi delavnicami, projekti in srečanji poskušajo opogumiti mlade ženske, naj delujejo na področju, ki jih zanima, tudi če to ni tradicionalno žensko. Tudi skozi čas epidemije se trudijo z izobraževanjem mlajših generacij in upajo, da bo v prihodnosti neenakosti spolov na delovnih mestih vedno manj.

Vir: Zavod Nefiks

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

20920

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino