Aktivno državljanstvo / Kultura

Izid pesniške zbirke »Šepetalec z napačnim tekstom«

3. 1. 2019 avtor: Uredništvo

Ob koncu koledarskega leta 2018 je skupina mladih, ki delujejo v okviru KUDa Pozitiv v DICu izdala pesniško zbirko s pomenljivim naslovom »Šepetalec z napačnim tekstom«.

V zbirki se nam predstavijo mladi pesniki, ki so svoje pesmi začeli objavljati v dijaški literarni reviji Triper, ki v Dijaškem domu Ivana Cankarja izhaja od leta 2012.

Iz spremne besede Urške Klajn: »Vsebinska plat pesmi se pne vse od popolnoma subjektivnih, prvoosebnih, z jasnimi stališči in z izoblikovanim pogledom na svet, do objektivnih, tretjeosebnih, kritičnih pesmi. Mladi so v svojih razmišljanjih izjemno angažirani, papir jim služi kot prazno platno, na katerega zelo konkretno in korektno izlivajo svoja čustva. Zrela poezija, ki je izpovedno močna, metaforično bogata in zelo razmišljujoča, pred bralca postavlja mladega pesnika, ki se stalno sprašuje o smislu življenja, o bližini smrti in ki se ne boji izraziti razočaranja nad življenjem. V besedilih je prisotna neizmerna želja po »biti cel v tem svetu«, a hkrati spoznanje o nesprejetosti v družbi«.

Najpogosteje je izražena kritika sveta in na ta način posredno predstavljen duh časa, v katerem živimo. In ki ga mladi ljudje vidijo kot svet zavračanja, svet, v katerem je denar ena izmed glavnih vrednot in svet, v katerem zija pregloboko brezno med revnimi in bogatimi, med lažjo in resnico, svet, ki je prehiter, mi pa samo jemljemo, sanjamo in se vrtimo brez prestanka.

Predstavitev, v kateri so avtorji brali svoje pesmi, se je odvila  v Kreatoriju na Poljanski cesti. Celoten dogodek je dostopen tukaj.

Vir in foto: Dijaški dom Ivana Cankarja