Aktivno državljanstvo / Šport

Iva Polanec: od profesionalnega športa do poslovne priložnosti

28. 12. 2018 avtor: Uredništvo

»Življenja brez deskanja si vsekakor ne morem predstavljati, saj sem v ta šport vpeta že 21 let.«, je za portal mlad.si povedala mlada in perspektivna deskarka na snegu Iva Polanec, ki je v svoji ljubezni do deske in belih strmin prepoznala tudi poslovno priložnost. Kako profesionalno ukvarjanje s športom vpliva na mlade in na katerih športnih dogodkih bo v začetku leta sodelovala tudi Iva, izveš v intervjuju.  

Si ena najbolj perspektivnih deskark na snegu pri nas. Si sploh še lahko predstavljaš življenje brez deske?

Življenja brez deskanja si vsekakor ne morem predstavljati, saj sem v ta šport vpeta že 21 let. Prav iz tega razloga sem trmasto vlekla poškodbo leve rame, ki pa je na začetku leta postala tako nevzdržna in moteča, da mi ni preostalo drugega, kot da grem na operacijo. Zaradi kompleksnosti operacije sem morala skoraj 8 mesecev  mirovati, nekaj dni nazaj pa sem dobila zeleno luč za obremenjevanje. Kljub temu, da v tej sezoni ne bom nastopala na tekmah najvišjega ranga pa bo deskanje še vedno del mojega življenja, bolj poslovnega.

Vemo, da profesionalni šport zahteva veliko odrekanj.  Kako je profesionalno ukvarjanje s športom vplivalo nate?

Profesionalni šport ima vedno dve plati. Tista lepa plat, med katero spadajo zmage, dobri rezultati, poznanstva, potovanja in tudi pozitivne lastnosti športnika, so definitivno v mojem zelo lepem spominu. Bile pa so seveda tudi slabe plati športa. Včasih je težko, ko čas ni na tvoji strani in se zaveš, kako veliko lahko pomeni stotinka sekunde, grozne so tudi poškodbe, težko je biti daljši čas brez družine in prijateljev… Pri meni so dobre stvari športa vedno prevladovale, zato na slabe redko pomislim. Kako je profesionalno ukvarjanje s športom vplivalo name spoznavam šele zdaj, ko sem malo starejša. V toplem jesenskem jutru, sem s kavo v roki stopila na teraso in 10 minut zrla v goro, ki se vzpenja nad Konjicami. Presenečena sem ugotovila, da nikoli nisem videla kako izgleda, ko listje spreminja barvo, saj sem bila v tem času vedno na pripravah na ledenikih. Verjetno ne rabim omenjati, koliko zabav, rojstnih dnevov in drugih dogodkov sem zamudila ali jih predčasno zapustila. Zame je bilo pomembno vedno to, da pridem pripravljena na trening.

Slovenija se lahko pohvali s številnimi uspešnimi mladimi športniki. Kakšni so pogoji mladih v Sloveniji v primerjavi z drugim državam ?

Res je, imamo veliko uspešnih mladih športnikov, saj smo Slovenci po naravi zelo športen narod. Mislim, da so pogoji v Sloveniji slabši v primerjavi z drugimi državami, predvsem, če primerjam celotno Evropsko Unijo, se pa ti pogoji izboljšujejo. Sama sem imela dobre pogoje za treniranje predvsem zaradi velike podpore družine in tudi za to, ker je Rogla zelo blizu mojemu domu.

Trenutno aktivno deluješ tudi na Rogli, kjer si v okviru programa za mlade podjetnike začela izvajati svoje aktivnosti. Kaj ponujaš mladim in drugim ljubiteljem belih strmin?

Ker sem se sama udeležila ogromno športnih dogodkov, sem v tem videla tudi dobro poslovno priložnost. Aktivnosti na Rogli bom začela izvajati po odprtju svojega podjetja (v januarju). Rogla že nekaj let pripravlja vrhunske dogodke, zato bo tudi to leto gostila tekmo Svetovnega pokala v deskanju na snegu, ki bo na sporedu 19. januarja. Gostila bo tudi Mladinsko svetovno prvenstvo v deskanju (paralelni slalom, paralelni veleslalom, deskarski kros) in smučanju prostega sloga (smučarski kros), ki bo v zadnjih dneh marca in v začetku aprila ter dve tekmi Evropskega pokala in FIS junior tekmo za mladince. Sama bom sodelovala pri organizaciji vseh teh dogodkov.

Sezona na snegu se je že dobro začela. Kakšen je tvoj nasvet mladim, da poskrbijo za svojo varnost preden se odpravijo na smučišča?

Vsak, ki se odpravi na smučišče, mora najprej poznati 10 FIS pravil. To so tiste table, ki so postavljene ob vrsti na vlečnico, ki jih le redko kdo pogleda. Varnost na smučišču je izredno pomembna, sama sem to na slab način spoznala tri leta nazaj, ko se je vame na smučišču zaletel neizkušen smučar in sem bila deležna poškodb, ki so mi preprečile nadaljevanje sezone in sledilo je polletno mirovanje. Če je vsak na smučišču strpen in izbere sebi primeren teren smučanja, zase in za druge naredi največ.

Foto: osebni arhiv Ive Polanec