Zabava in prosti čas

Intervju z Gajem Hermanom: »Treba je pritisniti na skupino mladih, ki so zagnani«

5. 8. 2022 avtor: Turistična zveza Slovenije

Gaj Herman je član upravnega odbora in turističnega društva Lovrenc na Pohorju. Je tudi član Štajerske turistične zveze Maribor in predsednik mladinskega odbora Štajerske turistične zveze. V Turistični zvezi Slovenije vam ga predstavljajo, ker je pomlajevanje turističnih društev ena najtežjih, a hkrati najbolj nujnih nalog, če želimo, da bodo tudi v prihodnosti delovala tako uspešno kot do zdaj.

Velike probleme s pomladitvijo imajo vsa društva, ne samo turistična, pač pa tudi ostala, že na začetku pogovora ugotavlja Gaj Herman, študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru ter nekdanji dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem v Mariboru. »Pobuda za pomladitev našega društva je prišla s strani starejših članov. Zdi se mi, da je treba najprej pritisniti na tistega pravega mladega človeka ali skupino mladih ljudi, ki so zagnani, ki imajo interese ter dobre ideje,« je odgovoril na vprašanje, kako je prišlo do ustanovitve mladinskega odbora Štajerske turistične zveze Maribor. Trenutno šteje šest članov »različnih starosti in profilov, eni so bolj iz gastronomije, drugi iz turizma«.

Od delavnic do jabolčne kraljice

Pomembno je, da imajo polno načrtov. »Naš mladinski odbor je še zelo mlad, saj je bil ustanovljen šele oktobra, kar pomeni, da nismo stari niti eno leto. Za začetek nam je pomembno, da dobimo čim več članov iz različnih turističnih društev. Zelo v kratkem bomo naredili izobraževanje za lokalne vodnike, saj nam je bilo rečeno, da je veliko dobrih vodnikov, ki si ne upajo voditi, saj so že malo pozabili, kako je stopiti pred občinstvo. Imeli bomo še predavanje o gozdnem turizmu, verskem turizmu ter kako vse te teme zanimivo predstaviti komisiji. Naredili bomo tudi promocijsko akcijo: izbrali bomo kraljico, ki bo promovirala destinacijo in dogodke. Ne vemo še, ali bo to vinska kraljica ali jabolčna kraljica. Verjetno jabolčna, saj imamo pri nas veliko jabolk, vinsko kraljico pa ima že skoraj vsaka slovenska vas,« je predstavil njihove načrte.

Ena od nalog turističnega podmladka je, da kot člani komisije sodelujejo pri mladinskih projektih Turistične zveze Slovenije, kot so: Moj kraj – moj šef, Več znanja za več turizma in Turizmu pomaga lastna glava. Lani je na pobudo Štajerske turistične zveze kot član komisije ocenjeval projekt Moj kraj – moj šef, letos pa je tako na regionalni kot državni ravni na tržnici v Medvodah ocenjeval zaključne tržnice projekta Turizmu pomaga lastna glava, na katerih je bilo mogoče opaziti ogromno produktov s QR-kodami. »Že nova strategija turizma postavlja v ospredje digitalizacijo. Vidimo, da se tega že v osnovnih šolah dobro zavedajo. Tehnologija nas bo peljala naprej,« je izrazil prepričanje, da se s takšnim podmladkom za turizem ni treba bati.

Gaj rad potuje, zelo rad ima doživetja in kulinariko, lani pa je opravil tudi izpit za lokalnega turističnega vodnika, zato smo ga povprašali, kaj bi nam pokazal v domačem Lovrencu na Pohorju. »Naš čudoviti Lovrenc na Pohorju je najbolj znan po Lovrenških jezerih. Lovrenc je oaza med Peskom in Puščavo. Pesek je pri Rogli, Puščava pa je naselje pred Lovrencem. Tako da bi vas peljal iz Puščave na Lovrenška jezera, zraven bi vzela ‘preklijavz’, kot pri nas pravimo narezku. Predstavil bi vam lovrenško ‘pajštvo’ oziroma sušilnico sadja in zelenjave, imeli bi degustacijo sadja, potem pa bi si privoščili dobro kosilo v naši lokalni gostilni Maks. Malo bi šli kolesarit z električnimi kolesi, če bi bilo spomladi, bi šli nabirat regrat, imeli bi delavnico zeliščarkami. Jeseni bi pekli kostanj, pozimi pa bi se sankali oziroma vozili s ‘pležuhom’, kar so sani na eni smučki. Zvečer bi zaključili v koči Dobnik s čudovitim pogledom na gozd,« nas je povabil k dogodivščinam v Lovrencu na Pohorju.