Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Jul. 2021

INTERVJU Z DEKANOM MEDICINSKE FAKULTETE UL

Za nami je več napornih mesecev boja s pandemijo, ki je na vseh področjih prizadela tudi mlade. Dekana Medicinske fakultete UL prof. dr. Igorja Švaba, dr. med. smo povprašali o vlogi mladih pri zamejevanju epidemije in o tem, kako pristopiti do tistih, ki cepljenju nisu naklonjeni.

Slovenija je tudi po evropskih merilih prešla v zeleno fazo. Kolikšno precepljenost bi morali doseči, da bi v tej fazi ostali tudi skozi jesen?

 Odstotek potrebne precepljenosti je odvisen od nalezljivosti virusa. Za varianto delta se ocenjuje, da bi morala biti precepljenost 80%.

Z razvojem cepiva so v javnosti začele krožititi mnoge neresnične in strokovno neutemeljene informacije glede virusa in cepiva. Kako omejiti širjenje neresnic in pridobiti zaupanje ljudi v cepivo? S kakšnimi metodami pristopiti do nezaupljivih ljudi? Kako v takšni situaciji pristopiti do mladih?

 Gre za zaupanje znanosti. Verjetno je do vsake skupine prebivalstva potrebno pristopiti na drugačen način, saj so motivi različni. Potrebno je prepričati predvsem omahljivce. Mladi bodo bolj verjeli mladim in svoji generaciji. Grožnje in zastraševanja ne delujejo, potrebno je delati na pozitivih zgledih tistih, ki so se cepili in na prednostih tega, da si cepljen.

Kakšna je vloga mlajših generacij pri zamejevanju širjenja virusa in zaščiti starejših? Zakaj je pomembno, da se cepijo tudi mladi?

Mladi so izjemno pomembni, saj so zelo mobilni in lahko bolezen prenesejo na tiste, ki so stari in ogroženi. Res je, da je verjetnost resnega razvoja bolezni pri njih nižja (čeprav še vedno pomembna). Brez tega, da se mladi cepijo, ne bomo mogli zaščititi ranljivih skupin prebivalstva. Gre torej za odgovornost te generacije do ogroženih skupin. 

4. V javnosti krožijo mnoge informacije glede razlik v učinkovitosti in delovanju cepiv različnih proizvajalcev. So nekatera cepiva res “boljša” od drugih oziroma?

Res obstajajo razlike v cepivih, ki delujejo na različne načine in veliko je bilo napisanega o teh razlikah. Res pa je tudi, da so vsa cepiva dovolj varna in učinkovita, drugače ne bi dobila dovoljenja za uporabo.

5. “Naj se cepijo drugi, jaz se ne bom. Če so cepljeni drugi, jih jaz kot necepljen ne bom ogrožal,” je pogosta izjava mnogih, ki nasprotujejo cepljenju. Kako jim odgovarjate? Zakaj je pomembno, da dosežemo skupno imunost oziroma zakaj cepljenje ni le osebna, ampak tudi družbena odgovornost?

Teza "naj se cepijo drugi, jaz se ne bom" je po mojem izraz egoizma ali nerazumevanja. Pri cepljenju gre tudi za družbeno odgovornost. Vprašanje je, ali smo kot družba sposobni toliko solidarnosti, da bomo zaščitili vse tiste, ki se ne morejo cepiti, ali pa smo samo posamezniki, ki jih zanima samo njihov interes in jih nič ne skrbi za sočloveka.

 6. Kako se lahko mladim, ki se bodo cepili, spremeni življenje v socialnem smislu?

Dilema na individualni ravni je taka: odločite se, kako boste hoteli živeti v prihodnosti. Ali se boste cepili in boste lahko računali na normalno življenje ali pa se ne boste. V tem primeru vas bo strah, če se niste kje nalezli in to bolezen prenesli na vašega bližnjega ali na koga drugega. Poleg tega boste morali omejiti medosebne stike, pogosto boste morali hoditi na jemanje brisa, kar ni najbolj prijeten poseg.

Vir: uredništvo

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

44605

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino