Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Intervju: Pavel Trojer, Zotkin talent 2019

18. 7. 2019 avtor: Uredništvo

Pavel Trojer je eden izmed prejemnikov letošnjih Zotkinih talentov, nagrade, ki jo vsako leto podeljuje Zveza za tehnično kulturo Slovenije mladim in uspešnim tekmovalcem, ki na različnih področjih dosegajo odlične rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Letos je končal 8. razred Osnovne šole Venclja Perka v Domžalah, ko ni v šoli si čas zapolni z različnimi športi, trenira biatlon in tekmuje v amaterskem radiogoniometriranju oziroma lovu na lisico. Pavel je prejememnik treh zlatih odličij s tekmovanj tekom leta, eden izmed petih v Sloveniji s tem uspehom.

Najprej bi ti radi čestitali za naziv Zotkin talent 2019.  Kaj tebi pomeni dobljena nagrada?

V vsako tekmovanje je treba vložiti veliko truda in učenja pa tudi časa, zato mi te nagrade pomenijo zelo veliko, ker vem, da sem napredoval v znanju in spretnostih na določenem področju.

Na katerih področjih si prejel nagrade v okviru tekmovanj, ki jih organizira ZOTKS? Si na katero priznanje še posebej ponosen?

Nagrade sem prejel za tekmovanje iz logike, kemije in amaterskega radiogoniometriranja. Zelo sem ponosen na priznanje iz kemije, saj sem vanj vložil kar nekaj ur učenja. Priznanj pa seveda ne bi dosegel brez pomoči svojih mentorjev in bi se jim rad posebno zahvalil, da so mi pomagali doseči takšne rezultate. 

Kako pa so na vse prejete nagrade reagirali tvoji sošolci in vrstniki? 

Bili so veseli zame in me spodbujajo, da bi še naprej nadaljeval s takšnimi rezultati.

Od kod veselje za vsa področja, ki te zanimajo in polnijo tvoj prosti čas?

Zanima me veliko področji in ker še ne vem, kateremu bi se zares posvetil, to poskušam ugotoviti in se zato udeležujem čim večjega števila tekmovanj. 

Danes mladi tvoje starosti veliko prostega časa namenijo videoigram, družabnim omrežjem in podobno. Bi rekel zase, da si običajen najstnik? 

Rekel bi, da sem navaden najstnik. Imam pa željo in veselje nad tem, da bi razširil svoje znanje. 

Ukvarjaš se z amatersko radiogoniometrijo. Za kaj gre?

Pri amaterski radiogoniometriji ali krajše pri lovu na lisico gre za iskanje skritih oddajnikov (lisic) v naravi s pomočjo sprejemnika. Sprejemnik sprejema različne signale, s pomočjo katerih določimo smer oddajnika. Kot pomoč pri določanju poti pa uporabljamo orientacijsko karto in kompas. 

Kaj so ti prinesle poti v tujino v okviru različnih tekmovanj? Kaj si spoznal skozi svoje mednarodne izkušnje?

V večini sem v tujino potoval v okviru amaterskega radiogoniometriranja. Dobil sem možnost, da potujem v različne države in spoznavam nove ljudi ter pridobivam nova znanja in izkušnje.

Kako nameravaš svoje talente izkoristiti v prihodnje?

Pridobljeno znanje mi koristi v šoli, saj vem več o določenih tematikah. Lažje tudi razumem nove snovi, ker svoje znanje le nadgrajujem in razširjam. 

Kam te vodi pot naprej? Morda že veš, kaj boš študiral? Se v prihodnosti vidiš v Sloveniji ali te vleče v tujino?

O svojem študiju še nisem razmišljal, ker še ne vem, kaj bi rad v življenju postal. Zanima pa me veliko različnih področji. Mislim, da bom ostal v Sloveniji, saj se doma počutim najbolje.

Kdo je tvoj vzornik, ga imaš? 

Moji vzorniki so moji mentorji, ki so uspešni na svojih področjih in so mi pomagali, da sem do takih rezultatov sploh prišel.

Kako izgleda tvoj vsakdanjik? Nam ga lahko opišeš?

Moj vsakdanjik je odvisen od časa v letu, saj pred tekmovanji v šoli ostanem dlje, ker takrat poteka dodatni pouk. Velikokrat se po šoli družim tudi s prijatelji. V zimskem času pa grem po šoli pogosto na biatlonski trening na Pokljuko.

Bi želel še kaj dodati? 

Ponosen in vesel sem, da sem letos dobil vsa ta priznanja. Ves trud, ki sem ga vložil v tekmovanja, je bil vsekakor poplačan.

Na vseh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS je v tem šolskem letu sodelovalo skupno okoli 60.000 otrok in mladih, od katerih jih je 19.676 za udeležbo na šolskih ali regijskih tekmovanjih prejelo bronasta priznanja. Od teh se jih je na državna tekmovanja pod okriljem ZOTKS uvrstilo 6.003, od katerih jih je 1.402 prejelo srebrna ter 712 zlata priznanja.